Hoge winst bij deel jeugdzorgaanbieders, andere kampen met tekort

Zes op de tien jeugdzorgaanbieders maken (veel) meer dan tien procent winst, terwijl binnen de zorgsector drie tot zeven procent winst de norm is. Bij bijna een op de vijf jeugdzorgaanbieders is sprake van onrechtmatigheid. Bij dertien procent zijn er financiële risico’s.

Analyse jaarrekeningen

Dat blijkt uit analyse van alle jaarrekeningen van jeugdzorgaanbieders uit 2019, die verplicht zijn bij het ministerie van VWS een jaarrekening aan te leveren. Het gaat in totaal om 2.107 jeugdzorgaanbieders. De analyse is op verzoek van Binnenlands Bestuur uitgevoerd door Kurtosis.

Uitschieters

Ruim vier op de tien jeugdzorgaanbieders maken zelfs meer dan 20 procent winst. Vooral aanbieders met een omzet tussen de 100.000 euro en 1 miljoen euro hebben percentages die daar (ver) boven uitstijgen. ‘Deze bedrijven maken de hoogste winsten, met uitschieters van 50 procent of meer’, verduidelijkt Wolter van Dam, partner van Kurtosis. ‘Het gaat vaak om aanbieders voor dyslexie, zorgboerderijen en gezinshuizen.’ Een normale winst duidt er volgens Van Dam op dat het geld daadwerkelijk aan zorg wordt besteed. De grote aanbieders, met een omzet vanaf een miljoen euro, maken gemiddeld 2 tot 3 procent winst. ‘Het gaat om de zogeheten systeemaanbieders, zoals instellingen die ggz, crisishulp of jeugdzorg met verblijf bieden’, aldus Van Dam.

Lees het hele artikel op Binnenlands Bestuur (https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/jeugdzorgaanbieders-maken-buitensporige-winsten.19026282.lynkx)

Het is niet voor het eerst dat er geconstateerd wordt dat aanbieders van jeugdzorg (te) hoge winsten boeken. Follow The Money (https://www.ftm.nl/dossier/jeugdzorg-in-het-rood) werkt al langere tijd aan een dossier over de jeugdzorg (https://www.ftm.nl/dossier/jeugdzorg-in-het-rood). Tegelijkertijd kampen andere aanbieders (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3936603/nieuws/jeugdzorg_nederland_vraagt_gemeenten_tarieven_te_verhogen.html) met tekorten, en is aan gemeenten gevraagd (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3880348/nieuws/uitkomst_arbitrage_er_moeten_miljarden_extra_naar_de_jeugdzorg.html) meer geld aan jeugdzorg te besteden.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

jeugdzorg geld jeugdzorg geld