Met legaal online gokken komt ook een preventiefonds voor gokverslaving

Volgens de Wet kansspelen op afstand (KOA), die op 1 april in werking trad, is in Nederland de markt voor online kansspelen legaal, zij het onder voorwaarden. De wet bepaalt onder andere dat er een zogenoemd Verslavingspreventiefonds (Vpf) komt. Het Vpf wordt gefinancierd door een uitbreiding van de kansspelheffing bij de aanbieders van risicovolle kansspelen. Uit die heffing moeten drie dingen worden gefinancierd: anonieme behandeling van kansspelverslaving, onderzoek naar preventie en behandeling van kansspelverslaving en een landelijk loket voor (probleem)spelers en hun naasten.

De anonieme behandeling van kansspelverslaving wordt ingevuld door aan te sluiten bij de bestaande subsidieregeling ‘anonieme e-mental health’, waarbij Zorginstituut Nederland de verantwoordelijkheid draagt.
Het landelijk preventieloket zal worden georganiseerd door Human Assistance Network for Daily Support (HANDS). Spelers en hun omgeving moeten bij het landelijk preventieloket terecht kunnen voor informatie, advies en, indien nodig, doorgeleiding naar zorg in de eigen regio.

ZonMw kreeg in augustus 2020 opdracht een onderzoeksprogramma voor preventie van kansspelverslaving te ontwikkelen.  In opdracht van ZonMw heeft het Trimbos-instituut nu een kennissynthese en onderzoeksagenda opgesteld als sturing op de inhoudelijke invulling van het op te zetten onderzoeksfonds. Het Trimbos-instituut heeft nu een tussenrapportage gepubliceerd: een inventariserende tussenstap op weg naar een onderzoeksfonds.

Aandachtspunten in verder onderzoek zullen (onder andere) zijn:

- Wat betreft de kwetsbare groepen wordt de prioriteit gelegd bij jongeren, mensen met een licht verstandelijke beperking en mensen met een lage sociaaleconomische status (lage SES) in het bijzonder.

- Wat betreft preventie is er veel mogelijk, maar de beschikbaarheid van goed onderzochte, openbare programma’s met een hoge aantoonbare effectiviteit valt tegen.

- Er zijn diverse bewezen behandelingen, therapievormen en interventies die zich richten op het herstel van gokproblemen, uiteenlopend van medicatie tot cognitieve gedragstherapie en mindfulness. De grote open vragen zitten vooral om de interventies heen: de toeleiding naar zorg vanuit aanbieders, de rol van aanbieders bij digitale interventie binnen producten, überhaupt de mogelijkheid om digitaal te behandelen, en de nazorg na behandeling: bijvoorbeeld het herstel van schulden.

- Problematisch gebruik van kansspelen wordt bepaald door meer dan alleen de persoon zelf; productkenmerken en de omgeving van een product spelen mee in het ontstaan van problematisch gedrag. Er wordt gepleit voor onderzoek naar een beter instrument om risico’s van producten in te schatten. Wat betreft de bredere context leven vragen over de rol van reclame en zorgen over agressieve aanmaningen tot deelname. Ook parallel gebruik van alcohol of middelen, naast het gokken, verdient aandacht in onderzoek.

Lees hier het volledige rapport ’Kennissynthese en onderzoeksagenda Kansspelverslaving, gokgerelateerde schade en gokproblematiek’ (https://www.trimbos.nl/docs/813db0e4-b89f-47d0-bee2-caeebb279ef9.pdf)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

verslaving gokken 2 verslaving gokken 2