Zes á zevenduizend cliënten in de ggz die op dit moment dagbesteding vanuit de zorgverzekeringswet ontvangen, dreigen die te gaan verliezen omdat het geen geneeskundige zorg betreft. Zij zouden voor hun dagbesteding een beroep moeten doen op de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo). Volgens MIND heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in november geadviseerd deze dagbesteding voorlopig niet over te nemen. De belangenvereniging vraagt zorgaanbieders en financiers daarom garanties dat deze dagbesteding in 2022 behouden blijft.
Tussen wal en schip
Per 1 januari verandert de bekostiging van de zorgverzekeringswet. Ambulante begeleiding en dagbesteding werden tot 31 december vergoed via de Zvw, maar verdwijnen per 2022 uit het vergoedingenpakket. Aanbieders moeten vanaf dan aankloppen bij gemeenten om de kosten over te nemen, maar gemeenten zijn hier niet op voorbereid, stelt de VNG. ‘Zorg die eventueel niet meer wordt vergoed vanuit de Zvw landt immers niet automatisch in de Wmo.’ De VNG heeft er bij Zorgverzekeraars Nederland, de Nederlandse GGZ en VWS op aangedrongen dit op te lossen, zo laat een woordvoerder van de VNG weten. In afwachting van een oplossing raadt de VNG gemeenten aan verzoeken van aanbieders om de financiering van de dagbesteding op zich te nemen naast zich neer te leggen.
Continuïteit
Volgens de VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, is het aan gemeenten om, samen met de cliënt, te beoordelen welke voorziening het meest passend is. Om de continuïteit van ondersteuning zoveel mogelijk te waarborgen, zouden gemeenten deze aanvragen waar mogelijk met voorrang kunnen behandelen. In hoeverre dit mogelijk is, hangt af van het aantal cliënten dat een aanvraag doet. Dit aantal verschilt per gemeente, schrijft de VNG.
De VNG schrijft met de Nederlandse GGZ te hebben afgesproken dat de aanbieders het onderscheid beoordelen tussen cliënten die hun dagbesteding uit de Zvw ontvangen en cliënten voor wie de dagbesteding niet onder de Zvw valt. Zij zorgen ervoor dat alleen die laatste categorie zich bij de gemeenten meldt.
Volgens MIND hebben het Ministerie van VWS, de Nederlandse Zorgautoriteit, Zorgverzekeraars Nederland, de VNG en de Nederlandse ggz verzekerd dat continuïteit van zorg ook voor hen prioriteit heeft. Daar vindt ook intensief overleg over plaats.
MIND: ”De onzekerheid over continuïteit van dagbesteding toont aan dat er nog veel werk is te verzetten om de samenhang tussen ggz en sociaal domein in de praktijk vorm te geven. Cliënten mogen daar niet het slachtoffer van worden. Het nieuwe kabinet zal snel met structurele oplossingen moeten komen. Maar op de korte termijn heeft behoud van dagbesteding prioriteit.”
Bron: VNG, MIND
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).