Met een bloedtest voorspellen of antidepressiva aan zullen slaan?

Een bloedtest die een eenvoudig biochemisch kenmerk voor depressies geeft en die de werkzaamheid van antidepresiiva bij individuele patiënten voorspelt. Onderzoekers van de Universiteit van Illinois, Chicago, claimen op basis van hun studie dat dat doel een stap dichterbij is.
In een nieuwe proof-of-concept-studie, een type onderzoek dat vroeg in de klinische ontwikkelingsfase van een geneesmiddel wordt uitgevoerd, hebben zij een biomarker in menselijke bloedplaatjes geïdentificeerd die de mate van depressie volgt.

Het onderzoek bouwt voort op eerdere onderzoeken die in mensen- en diermodellen hebben aangetoond dat depressie samenhangt met verminderde adenylylcyclase - een klein molecuul in de cel dat wordt gemaakt als reactie op neurotransmitters als serotonine en epinefrine.
Hoofdonderzoeker Mark Rasenick: ”Als je depressief bent, is het adenylylcyclase-gehalte laag. De reden daarvoor is, is dat het intermediaire eiwit dat de neurotransmitter in staat stelt om de adenylylcyclase, Gs-alfa, te maken, vastzit in een cholesterolrijke matrix van het membraan - een lipidenvlot - waar ze niet zo goed werken.”

Bloedtest

De studie, ”A Novel Peripheral Biomarker for Depression and Antidepressant Response”, gepubliceerd in Molecular Psychiatry (https://www.nature.com/articles/s41380-021-01399-1), heeft de cellulaire biomarker geïdentificeerd voor translocatie van Gs-alfa uit lipid rafts. De biomarker kan worden geïdentificeerd door middel van een bloedtest.

”Wat we hebben ontwikkeld, is een test die niet alleen een depressie aantoont, maar ook met een enkele biomarker voorspelt of er een therapeutische respons op medicatie zal zijn. Dat is iets dat tot nu toe niet bestond”, aldus Rasenick.

De onderzoekers veronderstellen dat deze bloedtest gebruikt kan worden om te voorspellen of een therapieën met antidepressiva zal werken, misschien al een week na het begin van de behandeling. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat zodra patiënten verbetering in hun depressiesymptomen vertoonden, de Gs-alfa uit het lipidenvlot verdwijnt. Bij patiënten die antidepressiva gebruikten zonder verbetering van hun symptomen, zat de Gs-alfa nog steeds vast in het vlot: het simpelweg hebben van antidepressiva in de bloedbaan is dan blijkbaar niet goed genoeg om de symptomen te verminderen. Een bloedtest kan mogelijk na een week al uitwijzen of de Gs-alfa al dan niet uit het lipidenvlot is.

Weken of maanden wachten om te bepalen of antidepressiva werken

”Omdat bloedplaatjes binnen een week veranderen, kan je een verandering zien bij mensen die beter zullen worden. Je kan de biomarker zien die een succesvolle behandeling moet voorspellen,” volgens Rasenick. Momenteel moeten patiënten en hun artsen enkele weken, soms maanden wachten om te bepalen of antidepressiva werken, en wanneer wordt vastgesteld dat ze niet werken, worden andere middelen geprobeerd.

Volgens Raseneck wordt ongeveer 30% van de mensen niet beter - hun depressie blijft. ”Misschien veroorzaakt mislukking mislukking en gaan zowel artsen als patiënten er op een gegeven moment van uit dat niets meer zal werken. De meeste depressies worden gediagnosticeerd in huisartsenpraktijken waar ze geen geavanceerde screening hebben. Met deze test zou een arts kunnen zeggen: ’Goh, ze zien eruit alsof ze depressief zijn, maar hun bloed vertelt ons niet dat ze dat zijn. Misschien moeten we dit opnieuw onderzoeken.’”

Bron en voor het hele (Engelstalige) artikel: Molecular Psychiatry (https://www.nature.com/articles/s41380-021-01399-1)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

bloedtest2 bloedtest2