De gesloten jeugdzorg helpt kinderen niet en is zelfs schadelijk voor kinderen. Kinderen komen er in onveilige situaties terecht: 87% wordt door begeleiders vastgepakt en op de grond geduwd, 78% wordt in een isoleercel opgesloten. Dat laat zijn sporen na. Door hun tijd in de gesloten instelling krijgt 76% er psychische klachten bij, zoals nachtmerries, angsten en flashbacks. Dat blijkt uit onderzoek van stichting Het Vergeten Kind (https://www.hetvergetenkind.nl/download/186).
Kinderen die in de gesloten jeugdzorg verblijven, hebben vaak al jong traumatiserende ervaringen meegemaakt. Veel kinderen zijn thuis mishandeld, verwaarloosd of kampen met psychische problemen. Eenmaal in de gesloten jeugdzorg hebben ze dan ook enorme hulpvragen. Sommigen beschadigen zichzelf, zijn suïcidaal, hebben een eetstoornis of zijn slachtoffer van mensenhandel. Uit ons onderzoek blijkt dat kinderen in de gesloten jeugdzorg niet geholpen worden. 84% van hen krijgt er niet de juiste behandeling. 76% kreeg onderwijs van onvoldoende niveau.
Nieuwe trauma’s
Het Vergeten Kind interviewde 37 jongeren, die tussen 2015 en 2021 in de gesloten jeugdzorg zaten. Bijna de helft van hen zat er recent, in 2020 of 2021. Daarnaast ondervroegen we 75 hulpverleners die in de gesloten jeugdzorg werken of hebben gewerkt. De stichting concludeert op basis van het onderzoek dat deze instellingen onveilig zijn voor kinderen.
In plaats van geholpen te worden, doen kinderen nieuwe trauma’s op. Als het slecht met kinderen gaat, grijpen hulpverleners te vaak repressief in door kinderen vast te pakken, op de grond te duwen en naar de isoleercel te brengen. 73% van de kinderen ziet dat dagelijks bij hun groepsgenoten gebeuren. 81% maakt op de groep geweld mee. Uiteindelijk verlaten deze kinderen de gesloten jeugdzorg met nieuwe klachten. Ze kampen met traumatische herinneringen, nachtmerries, angsten en onzekerheden. De stap naar een ‘gewoon’ leven in de maatschappij is te groot. Slechts 16% zegt te zijn geholpen door de gesloten jeugdzorg.
De gesloten jeugdzorg
In de gesloten jeugdzorg kunnen hulpverleners vrijheidsbeperkende maatregelen nemen. Ze kunnen jongeren bijvoorbeeld opsluiten op hun kamer of in een isoleercel. Ook kunnen jongeren vastgepakt en op de grond geduwd worden door begeleiders, zijn controles op hun kamer toegestaan en heeft een kind toestemming nodig voor contact met familie of vrienden.
Er zijn over het land verspreid zestien locaties die gesloten jeugdzorg aanbieden.
Jongeren komen er terecht om ze te beschermen tegen zichzelf of hun omgeving. De tijd dat een kind daar zit, moet zo kort mogelijk zijn en het mag alleen in het uiterste geval. Er is een machtiging van een kinderrechter voor nodig.
In de gesloten jeugdzorg kunnen hulpverleners vrijheidsbeperkende maatregelen nemen. Ze kunnen jongeren bijvoorbeeld opsluiten op hun kamer of in een isoleercel. Ook kunnen jongeren vastgepakt en op de grond geduwd worden door begeleiders, zijn controles op hun kamer toegestaan en heeft een kind toestemming nodig voor contact met familie of vrienden.
Lees het hele onderzoek (https://www.hetvergetenkind.nl/download/186) en/of de factsheet (https://www.hetvergetenkind.nl/download/187)
Bron: Het Vergeten Kind (https://www.hetvergetenkind.nl/stop/onderzoek)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).