Vorige week vrijdag, 27 mei, opende de Limburgse gouverneur Emile Roemer officieel het vernieuwde Museum Psychiatrie Venray. Ook werd de nieuwe website van het museum gelanceerd. Hoogleraar Gemma Blok vertelde in ’De omgang met moeilijk erfgoed’ over de geschiedenis van de Nederlandse psychiatrie.
De psychiatrische hulpin Venray dateert van 1907. Het museum vertelt het verhaal over het verleden, het heden en de toekomst van de psychiatrie in Venray op een interactieve manier. Vrijwilligers hebben hard gewerkt om de vernieuwing van het museum een feit te maken onder het nieuwe concept ’enkeltje Venray’.
Het museum
Van schedelboringen, aderlatingen en dwangbuizen tot en met antidepressiva en online therapie. De psychiatrie maakte in de loop der eeuwen stormachtige ontwikkelingen door. Sinds 1907 bieden instellingen in Venray psychiatrische zorg. De rol die ‘Venray’ speelde in de levens van honderdduizenden mensen, levert unieke verhalen op. Verleden, heden én toekomst van de psychiatrie komen voorbij.
Het museum toen en nu
Op initiatief van (oud-)medewerkers zijn in de jaren zeventig belangrijke voorwerpen en documenten uit de geschiedenis van de psychiatrische zorg in Venray samengebracht in het museum. In de beginperiode stond vooral de bonte verzameling voorwerpen centraal. Voorwerpen die symbool stonden voor de psychiatrie in een bepaald tijdsperk. De dwangbuis, het spanlaken, het elektroshockapparaat: je kon het allemaal bekijken, aangevuld met historische documenten. Toenmalig staatsecretaris Jo Hendriks opende het museum in 1977.
Het museum nu
Anno nu is de collectie ingericht als een tijdreis. Je ziet oude én nieuwe voorwerpen, thema’s, werkwijzen en ontwikkelingen aan je voorbij trekken. Onze gidsen zijn reisgenoten die je ook uitnodigen om -als je wilt- mee te praten. Hun verhalen zijn informatief en anekdotisch. Je ziet voor je hoe de wereld van de psychiatrie zich in de loop der jaren ontwikkelde. De impact op de vele duizenden mensen die voor zorg en ondersteuning naar ‘Venray’ kwamen en komen, zal niemand ontgaan.
Bron: Museum Psychiatrie Venray (https://www.museumpsychiatrie.nl/)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).