MIND maakt zich zorgen over voortbestaan vrije artsenkeuze

De vrije artsenkeuze voor cliënten in de ggz moet blijven bestaan. Zeker met het oog op de lange wachtlijsten in de ggz, is het onaanvaardbaar dat de keuzevrijheid van mensen zou worden aangetast. Hiervoor pleit MIND in haar brief die ze vorige week naar minister Helder heeft gestuurd. Aanleiding voor de brief is de discussie aan de Integrale Zorg Akkoord-tafels over de verdere inperking of zelfs de mogelijke afschaffing van de vrije artsenkeuze van patiënten door het wijzigen of schrappen van artikel 13 Zvw. MIND maakt zich ernstig zorgen.
Twee jaar geleden schreef MIND ook al een brief (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3789570/nieuws/mind_ziet_recht_op_vrije_artsenkeuze_in_het_geding_komen.html) over de vrije artsenkeuze. Toen was de aanpassing van de Zorgverzekeringswet de aanleiding.

Deze maanden vinden de gesprekken plaats over het Integraal Zorg Akkoord (IZA). MIND wil in dit traject de belangen behartigen van mensen met een psychische kwetsbaarheid en hun naasten. De belangenvereniging maakt zich ernstige zorgen over de huidige discussie aan de IZA-tafels over de verdere inperking of zelfs de mogelijke afschaffing van de vrije artsenkeuze van patiënten door het wijzigen of schrappen van artikel 13 Zvw.

De Zorgverzekeringswet (Zvw) raakt aan één van onze kernprincipes als cliënten- en naastenbeweging: het recht van mensen die zorg nodig hebben, om zelf een keuze te kunnen maken voor de behandelaar van hun voorkeur. Dit komt de behandeling en het uiteindelijke behandelresultaat voor de patiënt/cliënt ten goede. De gelijke toegang tot zorg is nota bene geborgd in de Grondwet. Wat MIND betreft wordt dan ook niet verder getornd aan het recht van burgers om zelf hun ggz-behandelaar te kunnen kiezen en daarvoor vergoeding te ontvangen vanuit de Zvw. Daarvoor betalen zij immers maandelijks een zorgverzekeringspremie. 

Bron: MIND (https://wijzijnmind.nl/nieuws/ernstige-zorgen-over-recht-op-vrije-artsenkeuze)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

toegang toegang

Reacties
Reactie: (michiel van adrichem)
19-8-2022, 15:14
Wegens dat ik ggz oost brabant over een aantal juridische aspecten te spreken wil krijgen, verplicht mij deze ggz dat ik er eerst een ´behandelaar´ heb, en op kosten van de zorgverzekeraar. En hoe zal dat gaan als wegens onvrije artsenkeuze ggz mij verplicht elders zo´n arts te hebben? En die dus niet namens ggz oost brabant (juridisch) spreken kan of zal? Het is dan een NUL-constructie zijn.

Reactie: (Jolande Rommens)
25-7-2022, 12:14
De vrije 'artsenkeuze' is al een hele tijd geleden aangetast toen psychosociaal therapeuten alleen nog maar in de aanvullende polissen voor een deelvergoeding in aanmerking kwamen. Hierdoor werd veel 1e lijns psychische zorgverlening voor veel mensen onbereikbaar omdat ze het niet meer konden betalen. (de duurdere polis of het eigen deel wat je bij moet betalen wat de zv niet vergoedt. )