Jaarlijks organiseert Stichting School & Veiligheid de Week Tegen Pesten, dit jaar van 26 t/m 30 september. Het begin van het schooljaar is het ideale moment voor leraren om meteen een positief groepsklimaat neer te zetten. Elk jaar belichten we in de week een ander aspect van pesten. Dit jaar is dat humor en de grenzen daaraan. De slogan is: ‘Grapje! Moet toch kunnen?!’
Complex thema
Niets is zo persoonlijk als humor. Want moet een grapje altijd kunnen? Wanneer is iets niet grappig meer? Wie bepaalt dat? En wanneer is het pesten?
Humor en het maken van grappen heeft veel positieve kanten. Samen lachen en plezier hebben, draagt bij aan verbinding en betrokkenheid. Juist aan het begin van het schooljaar is dit belangrijk. Daarnaast spelen grappen ook een rol in het bepalen van de normen in de groep. Door wel of niet om een grap te lachen, bepaal je met elkaar wat wel en niet acceptabel is. Tegelijkertijd is dit precies waar het ook mis kan gaan. Want is het grapje wel voor iedereen leuk, of sluit je hiermee een specifieke leerling of groep uit en dreigt dit een norm te worden?
Marijke van der Zalm, projectleider Week Tegen Pesten: “Het maken van vervelende grapjes begint vaak klein. Het gaat dan om opmerkingen waarbij we niet meteen aan pesten denken, maar die wel een onveilig of vervelend gevoel kunnen geven. We noemen dit microagressie. Het zijn niet alleen leerlingen onderling die dit soort grapjes maken, ook leraren doen dat. Micro-agressie lijkt klein en onbelangrijk, maar heeft een grote impact. Het stapelt zich op, waardoor iemand het gevoel kan krijgen er niet bij te horen. Op deze manier kunnen grappen uitdraaien op pesten. Daarom vinden wij het belangrijk om hier met elkaar aandacht aan te besteden.”
Kindertelefoon: Praten over veiligheid, grenzen en humor is belangrijk
Ook De Kindertelefoon onderstreept het belang van praten over veiligheid, grenzen en humor. Kinderen nemen steeds vaker contact op met De Kindertelefoon over relationeelpesten, zoals buitensluiten of roddelen. Het gemiddeld aantal gesprekken per dag over relationeel pesten steeg dit jaar met 59% ten opzichte van vorig jaar. Ook bellen en chatten steeds meer kinderen over verbaal pesten met De Kindertelefoon. De organisatie ziet een stijging van 12% in het totaal aantal gesprekken over pesten ten opzichte van vorig jaar.
Week Tegen Pesten op scholen
Stichting School & Veiligheid wil leraren inspireren om met hun groep uit te zoeken waar de grenzen liggen rond dit thema. School & Veiligheid biedt leraren op basisscholen, middelbare scholen en mbo’s diverse middelen aan om - passend bij de leeftijdsgroep - het gesprek over dit thema aan te gaan en hoe je het écht leuk houdt met elkaar. Zo bieden wij rond het thema ‘Grapje! Moet toch kunnen?!’ lesmateriaal gemaakt door verschillende partijen; een podcast voor leraren; posters voor in de school en is er weer een
openingsfilmpje waarmee je de week goed kunt aftrappen in de klas.
School & Veiligheid stelt alle activiteiten en lesmaterialen via www.weektegenpesten.nl (http://www.weektegenpesten.nl) gratis beschikbaar.
Bron: Persbericht
Lees hier eerdere artikelen over pesten en de gevolgen (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/pesten)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).