Vandaag (20 maart) start de campagne ‘Ik kan het zelf (niet meer)’ van TABOER. Deze campagne vraagt aandacht voor mentale gezondheid onder boeren en tuinders in Nederland. Ondernemers voelen de toenemende druk vanuit de overheid en maatschappij. De stijgende kosten en het missen van toekomstperspectief zorgen voor veel gevoelens van onzekerheid, verdriet en frustratie bij veel agrariërs en hun gezinnen. Steeds meer boeren en tuinders kampen met mentale problemen. Problemen waarover je liever niet praat. TABOER wil deze problemen bespreekbaar maken onder het motto: Praten helpt!
LTO Noord en stichting Zorg om Boer en Tuinder willen met deze campagne het taboe doorbreken dat rust op de ‘zachte kant’ van het agrarisch ondernemerschap. “Samen praten over technische en economische resultaten is geen probleem, maar mentale zorgen bespreekbaar maken is een ander verhaal. Daarom is deze campagne in deze onzekere tijd voor veel boeren en tuinders zo belangrijk”, aldus Fije Visscher, LTO Noord-bestuurder. Mede dankzij financiële steun van de Rijksoverheid gaat deze meerjarige campagne officieel van start op 20 maart 2023. TABOER is een onafhankelijk loket, waar je dagelijks terecht kunt voor een luisterend oor, tips en adviezen en ervaringsverhalen.
Website en telefonische hulplijn
Het doel van deze campagne is om het taboe rondom het bespreekbaar maken van mentale zorgen te doorbreken. Dat geldt zowel voor boeren en tuinders met mentale problemen als de mensen in hun omgeving. TABOER bestaat uit een website (https://taboer.nl/) en een hulplijn 088 – 8886608 voor een luisterend oor. De TABOER-lijn is bemand door opgeleide medewerkers die luisteren naar de verhalen van boeren en tuinders en zoeken naar passende oplossingen en/ of verwijzen door naar de juiste hulpverlening. Piet Boer, ZOB-voorzitter: “In de campagne laten we zien dat jij als agrarische ondernemer niet de enige bent die af en toe worstelt met zijn gevoelens. De boodschap is om niet met mentale problemen door te lopen, maar over de schaamte heen te stappen en tijdig hulp te zoeken. Praten helpt…”
Problematiek is niet nieuw
In 2020 overleden 1823 mensen in Nederland door zelfdoding. Dertig daarvan waren kort voor
overlijden werkzaam in de agrarische sector. Het is niet voor het eerst dat er zorgen zijn over over de mentale gezondheid van agrariërs. Gemiddeld overleden tussen 2013 en 2020 11.6 per 100.000 mensen die werkzaam waren in de agrarische sector door zelfdoding. De agrarische sector staat daarmee in de top 3 van sectoren met een relatief hoog risico op zelfdoding. Andere werksectoren met een relatief hoog risico zijn de winning van delfstoffen, energie en water en de bouw. Sectoren met een relatief laag risico op zelfdoding zijn het onderwijs, de zorg en de horeca).
In 2017 zette 113 Zelfmoordpreventie in samenwerking met LTO Nederland voor het eerst de meest recente kennis op een rij in een factsheet (https://www.113.nl/sites/default/files/113/Agrariers%20factsheet%20final2.pdf).
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).