De Bibliotheek

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz

 

Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensenten Johan Atsma en Judith de Roos kunnen dat niet allemaal lezen en recenseren. Daarom geven we regelmatig in De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek) een overzicht van wat er zoal binnenkomt. Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.

 

Hoarding, opruimen en ordenen met problematische verzamelaars (https://www.boompsychologie.nl/100-12803_Hoarding)
Hilde Verdijk, Klazien Lambregtse, Annelie Brummer, Ingrid Tielemans, Divya van den Berg, Menno Norden

Twee tot vijf procent van de bevolking lijdt aan verzamelstoornis of hoarding. Hun huis staat vol met grote hoeveelheden spullen. Vaak met zó veel dat het dagelijks leven er moeilijk of onmogelijk door wordt. Niet alleen huisgenoten, maar ook familie of buren kunnen last krijgen van iemands obsessie voor verzamelen en bewaren. Wie ervaring heeft met mensen met hoardingproblematiek weet dat snelle oplossingen vaak niet werken. Het begeleiden van iemand met deze stoornis zijn kennis, ervaring, geduld en uithoudingsvermogen nodig. Er is namelijk niet één standaardoplossing die altijd werkt.

In dit boek leggen vijf gespecialiseerde organizers en een psycholoog uit wat er gebeurt bij mensen die problematisch verzamelen. Aan de hand van verhalen uit de praktijk en in heldere bewoordingen presenteren ze welke methoden er zijn om op een goede, effectieve en respectvolle manier orde te scheppen in de chaos.
Lees meer... (https://www.boompsychologie.nl/100-12803_Hoarding/)

 

Iedereen autistisch (https://www.bol.com/nl/nl/p/iedereen-autistisch/9300000145369826/)
Auteur: Gijs Lauret

Is iedereen autistisch? Officieel is autisme een ontwikkelingsstoornis met een negatieve invloed op het dagelijks functioneren. Autisme kan tot ernstige problemen leiden, maar kent tegelijkertijd vele gedaanten. In Iedereen autistisch toont psycholoog Gijs Lauret aan dat in ieder mens kenmerken van autisme schuilen en laat hij zijn licht schijnen op zowel de kwaliteiten als de kwetsbaarheden die dat met zich mee kan brengen. Aan de hand van zijn eigen verhaal, wetenschappelijke achtergronden en voorbeelden uit de praktijk laat Gijs Lauret zien dat de kenmerken van autisme ontstaan door onderlinge verschillen in hoe mensen informatie verwerken. 
Iedereen autistisch beschrijft op analytische, humoristische en relativerende wijze de persoonlijke zoektocht van een psycholoog die op 41-jarige leeftijd een diagnose autismespectrumstoornis te verwerken krijgt.
Lees meer... (https://www.bol.com/nl/nl/p/iedereen-autistisch/9300000145369826/)

 

Onuitwisbaar. Acceptatie van (micro)trauma in ons leven. (https://www.swpbook.com/boeken/9/psychologie/2573/onuitwisbaar)
Marjon Kuipers-Hemken & Ingrid de Jong MSc  

Trauma, stress en gedrag zijn nauw met elkaar verbonden. Traumatische gebeurtenissen kunnen langdurige stressreacties veroorzaken die het vermogen van het brein om adequaat te reageren op nieuwe situaties kunnen verstoren. Kennis hiervan is van cruciaal belang voor het begrijpen van de effecten van trauma op mentale en fysieke gezondheid. Met het herkennen en erkennen van (micro)trauma kan veel leed worden voorkomen. Ook biedt het kansen om vanuit traumaperspectief naar diagnostiek te kijken.

Onuitwisbaar biedt nieuwe inzichten (wetenschappelijk onderbouwd), die nog niet allemaal even bekend zijn. Niet onbelangrijk is ook de invloed van trauma bij ouders en ook bij de professionals zelf. We kunnen allemaal belast zijn, schuldgevoel is niet nodig, maar bewustwording wel.

De auteurs gaan uitgebreid in op trauma en zaken als: prikkelgevoeligheid, veiligheid, aandacht, gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal, stemgebruik, psychofysiologie, emoties, gedragspatronen, behoeftes en relaties. Ook leggen ze de link met psychische problematiek als verslaving, zelfbeschadiging, suïcidegedachten. Tot slot worden therapieën om trauma en stressgevoelens te reduceren besproken.
Lees meer... (https://www.swpbook.com/boeken/9/psychologie/2573/onuitwisbaar)

 

ACT in love. Over omgaan met verschillen en jezelf blijven in je relatie (https://www.boompsychologie.nl/100-12800_ACT-in-love)
Denise Matthijssen

Is er iets mis met jou en je relatie als je soms worstelt? Nee. Liefdesrelaties zijn nu eenmaal vaak ingewikkeld. Hoe ga je daarmee om? Je onbegrepen voelen, strijden, op elkaar vitten: relatiegedoe, we kennen het allemaal. Waar de een bang is om te eindigen als onderdeel van een ‘ANWB-stel’ met dezelfde outfit en hobby’s, vreest de ander dat geklaag en terugkerende ruzies  op de lange duur de relatie zullen ondermijnen. Hoe blijf je verbonden zonder samen te smelten tot een tweekoppig monster? Hoe zorg je ervoor dat er ruimte is voor eigenheid, met respect voor de ander? Hoe zorg je voor veilige intimiteit waarin het af en toe ook nog spannend is in bed?

ACT in love is een praktisch zelfhulpboek met informatie, oefeningen en tips die je direct kunt gebruiken om je relatie te verbeteren. Met technieken uit de acceptance and commitment therapy (ACT) leer je te focussen op wat je zelf wilt, en keuzes te maken die zelfvertrouwen geven. Je ontdekt hoe je kunt stoppen met onhandige gewoonten en ‘daar-gaan-we-weer-patronen’. Vanuit innerlijke rust en meer tevredenheid – dus vanuit een goede relatie met jezelf – stop je met het wijzen naar de ander en neem je het heft in eigen handen.
Lees meer... (https://www.boompsychologie.nl/100-12800_ACT-in-love)

 

Krachtige mensen in beweging. Geschiedenis van de patiënten- en cliëntenbeweging in Amsterdam. (https://tobivroegh.nl/product/krachtige-mensen-in-beweging-geschiedenis-van-de-patienten-en-clientenbeweging-in-amsterdam/)
Marian Vink & Daan Stremmelaar

Al decennialang strijden patiënten en cliënten in Amsterdam voor emancipatie en participatie. Voor niet langer praten over maar praten met, voor een inclusieve en toegankelijke stad. Het veroveren van een plaats aan de overlegtafel ging niet zonder slag of stoot. Oude patronen bleken moeilijk te doorbreken en de belangen botsten behoorlijk. Dit boek biedt een kijkje achter de schermen bij de patiënten- en cliënten- organisaties van Amsterdam. De auteurs brengen de ontwikkeling van de belangenbehartiging van mensen met psychische of psychiatrische kwetsbaarheden, dak- en thuislozen, mensen met een chronische ziekte of fysieke handicap, mensen met een verstandelijke beperking, ouderen en mantelzorgers gedetailleerd in kaart, vanaf de eerste emancipatie- bewegingen tot het heden.Mensen met een beperking worden nogal eens neergezet als afhankelijk, onmondig en een kostenpost. Het tegendeel wordt hier bewezen: het zijn krachtige mensen in beweging. Burgers die door hun inzet de stad Amsterdam en zijn sociale geschiedenis mede hebben vormgegeven.
(Uitgegeven maart ’22)
Lees meer... (https://tobivroegh.nl/product/krachtige-mensen-in-beweging-geschiedenis-van-de-patienten-en-clientenbeweging-in-amsterdam/)
 

Lees hier eerdere afleveringen van De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek)

bibliotheek bibliotheek