Consultatie vanuit ggz eerste landelijke domeinoverstijgende vergoeding

”De bekostiging van de domeinoverstijgende consultatiefunctie ggz moet de samenwerking tussen het sociaal domein en de geneeskundige ggz versterken. Tot dusver lukte die samenwerking vaak niet, vanwege het ontbreken van een adequate bekostiging binnen de ggz. Met een aparte prestatie voor de
consultatiefunctie voor de geneeskundige ggz kan de professional in het sociaal domein gemakkelijker een ggz-professional consulteren en weet de professional in het sociaal domein sneller hoe deze verder kan met de cliënt.”

Dat schrijft Minister Conny Helder van Langdurige zorg en sport in een Kamerbrief. Zij zegt daarin de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aanwijzing te geven om per 1 januari 2024 de consultatiefunctie sociaal domein in het leven te roepen. Vanaf volgend jaar vergoedt de zorgverzekeraar dus de consultatie van ggz-professionals aan het sociaal domein.

Eerste landelijke domeinoverstijgende vergoeding

De consultatiefunctie sociaal domein is de eerste landelijke domeinoverstijgende vergoeding, schrijft de Minister. Het is bedoeld om samenwerking tussen gemeenten en ggz-professionals te verbeteren. Momenteel krijgen ggz-professionals hun consultatie aan gemeente-ambtenaten en werkers binnen het sociaal domein niet vergoed, terwijl het wel wenselijk is om te overleggen met een deskundige op ggz-gebied. Ook In het Integraal Zorgakkoord wordt gepleit voor het sterker maken van deze banden, onder andere door deze informatie-uitwisseling declarabel te maken.
Op dit moment gaat de samenwerking vanwege het ontbreken van een adequate bekostiging niet goed, schrijft zegt de minister. Daarom is gekeken wat de beste manier is om deze bekostiging in te voeren. Op basis van onderzoek meent de Minister dat een zogeheten lumpsum bekostiging - een vaststaand budget - de beste oplossing is. De verzekeraar vergoedt de consultatiefunctie straks dus niet per casus of patiënt, maar per periode. De vergoeding staat dan ook los van de individuele zorgvragen van patiënten.

Bemoeizorg behoort niet tot de consultatiefunctie

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) stelt zich op het standpunt dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen bemoeizorg en de consultatiefunctie. Bemoeizorg is het toeleiden naar zorg van de cliënt, een zogenaamde ‘zorgmijder’, die geen enkele zorg wenst en nog geen zorg ontvangt. Bemoeizorg is assertieve, outreachende hulpverlening en bestaat onder meer uit het bereiken van en contact leggen met de zorgmijder, zorgcoördinatie en praktische ondersteuning. Deze zorg behoort tot het domein van de Wmo en valt daarmee niet onder de Zvw, omdat de cliënt nog niet in zorg is.
De Minister volgt in haar brief het standpunt van het ZIN.

Contractvereiste

De NZa acht het van belang om een contractvereiste als voorwaarde te stellen. Ggz professionals mogen hun consultatie straks alleen declareren als zij een overeenkomst hebben met de zorgverzekeraar. De verzekeraar kan zo een selectie maken van zorgaanbieders. Dit is ook voor de ambtenaren binnen het sociaal domein overzichtelijker en zorgt ervoor dat ze makkelijk in contact komen met ggz specialisten. Cliënten betalen niks voor de consultatiefunctie. Omdat zij over het algemeen niet betrokken zijn bij het domeinoverstijgend overleg kan geen aanspraak worden gemaakt op hun eigen risico.

Lees hier de volledige Kamerbrief (https://open.overheid.nl/documenten/7906f245-c798-41ca-8190-ee78ff80ef20/file)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

financien 5 financien 5