De Bibliotheek

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz

 

Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensenten Johan Atsma en Judith de Roos kunnen dat niet allemaal lezen en recenseren. Daarom geven we regelmatig in De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek) een overzicht van wat er zoal binnenkomt. Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.

Unstuck, Dealen met overbelasting, perfectionisme en niet weten wat je wilt (https://www.boompsychologie.nl/100-14142_Unstuck/)
Fleur Kraanen, Marieke Hesseling

Google op ‘millennial’ en je vindt: lui, verwend en entitled. Ze zitten voortdurend op social media en geven te veel geld uit aan ingewikkelde koffie. Als ze al een baan hebben, en niet iets vaags doen als zzp’er, dan stellen ze hoge eisen aan hun werkgevers. Ze hoppen van de ene baan naar de andere, maar als er echt gewerkt moet worden, dan storten ze in.

Herkenbaar? Voor de auteurs van dit boek, beiden psycholoog en millennial, wel. Maar daarmee is het verhaal van de millennial niet verteld. Millennials zijn bedachtzamer dan voorgaande generaties, minder op geld en status belust, en ze staan meer open voor anderen. In hun praktijk zien Fleur en Marieke bij hun generatiegenoten terugkerende thema’s en problemen met overbelasting, faalangst en perfectionisme, somberheid en depressie, niet weten wat je wilt en (milde vormen van) verslaving. Net als hun ouders en grootouders zitten ook millennials soms vast in patronen (schema’s) die zij van huis uit hebben meegekregen.

In Unstuck leer je met iets meer mededogen naar jezelf te kijken, iets minder hoge eigen te stellen en te zien in welke patronen je vastzit. Aan de hand van praktijkvoorbeelden, quizzen en praktische opdrachten, leren lezers welke patronen zij liever doorbreken.
Lees meer... (https://www.boompsychologie.nl/100-14142_Unstuck/)

 

Vreemden voor onszelf. Psychische stoornissen en de verhalen die ons vormen (https://www.atlascontact.nl/boek/vreemden-voor-onszelf/)
Rachel Aviv

Hoe is het om te leven met een psychische stoornis en een psychiatrische diagnose? In dit boek wordt dit onderzocht in vijf aangrijpende verhalen.

Vreemden voor onszelf volgt mensen met een stoornis die tegen de grenzen van psychiatrische verklaringen aanlopen. Hun diagnose geeft hun ervaringen een naam, maar drukt ook een stempel op hun identiteit en positie in de maatschappij. Met een scherp oog voor sociale en culturele factoren beschrijft Aviv onder meer een Indiase vrouw die haar toevlucht zoekt in religie, een Amerikaanse vrouw die herstelt van een psychose en hoopt de liefde van haar kinderen te herwinnen, een man die het tot zijn levensdoel heeft gemaakt wraak te nemen op zijn psychoanalytici en een jonge vrouw die na tien jaar besluit te stoppen met medicatie omdat ze niet weet wie ze is zonder. Mede door haar eigen ervaring is Aviv in staat nieuwe vensters te openen in ons denken over psychische stoornissen.
Lees meer... (https://www.atlascontact.nl/boek/vreemden-voor-onszelf/)

 

Ik ben Maarten en ik ben verslaafd (https://www.rubinstein.nl/boeken/ik-ben-maarten-en-ik-ben-verslaafd/)
Maarten Dammers

‘Dit verhaal gaat over mijn grote verdwalen in drank, drugs en quick fixes. Het is een verhaal van veertig jaar vol hoogmoed, dansend op de vulkaan, een leven leidend dat onverbiddelijk moest eindigen op straat. Het verhaal ook van een jongetje dat zichzelf nooit goed genoeg vond, altijd van buiten naar binnen keek, zonder idee hoe hij verbinding kon maken met de wereld om hem heen. Ik begon te geloven in de illusie dat drank en drugs mij vrijheid zouden verschaffen en mijn leegte konden vullen. Mijn normen en waarden vervaagden, mijn acties werden krankzinnig en ik was niet meer in staat redelijk te denken.

Kortom: mijn leven werd een puinhoop, en daar heb ik mijn hele omgeving meedogenloos in meegesleept. Ik wilde niet dood, ik wilde leven, maar had geen idee hoe. Pas op mijn vijfenvijftigste kwam het besef dat het zo niet langer kon en wist ik na een intensieve behandeling de weg naar herstel in te slaan. Nu ben ik tien jaar clean en wil ik mijn verhaal graag met u delen.’
Lees meer... (https://www.rubinstein.nl/boeken/ik-ben-maarten-en-ik-ben-verslaafd/)

 

Mindful meditere tegen pijn Oefeningen om je lichaam en je leven terug te winnen (https://www.bol.com/nl/nl/p/mindful-mediteren-tegen-pijn/9300000144482450/)
Jon Kabat-Zinn

We weten dat mindfulness kan helpen om stress te verminderen – maar helpt het ook om te gaan met (soms zelfs ondraaglijke) fysieke pijn?

Emeritus hoogleraar geneeskunde Jon Kabat-Zinn is de grondlegger van de wereldberoemde Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR). Dat programma ontwikkelde hij voor patiënten met chronische pijn, waarbij medicatie of operaties geen uitkomst boden. Mindfulness bleek dat wel te doen.

In het boek Mindful mediteren tegen pijn laat Jon ons de basisbeginselen zien en deelt hij wetenschappelijk onderbouwde oefeningen van zijn methode. Iedereen die (chronische) pijn ervaart, kan deze makkelijk toepassen in het dagelijks leven, als toevoeging op welke medische behandeling dan ook. Leer mindful te ademen, om te gaan met intense sensaties, vriendschap te sluiten met je gedachten en emoties en uiteindelijk: mindfulness in je dagelijkse leven te omarmen als een nieuwe manier van zijn.

‘Pijn, vooral chronische pijn, zie je al snel als je ergste vijand. Maar het heeft de potentie om jouw leraar te worden, en uiteindelijk zelfs je bondgenoot en vriend als je er aandachtig naar leert luisteren.’

Jon Kabat-Zinn, PhD, is emeritus hoogleraar geneeskunde aan de University of Massachusetts Medical School, waar hij in 1979 de wereldberoemde Mindfulness-Based Stress Reduction Clinic oprichtte. Hij is auteur van 15 boeken, die in meer dan 45 talen wereldwijd verschenen zijn.
Lees meer... (https://www.bol.com/nl/nl/p/mindful-mediteren-tegen-pijn/9300000144482450/)

 

Handboek eetstoornissen (https://www.tijdstroom.nl/zoeken/100-186_Handboek-eetstoornissen)
Greta Noordenbos, Annemarie van Elburg (redactie)

Sinds het verschijnen van de tweede druk van het Handboek eetstoornissen (2008), zijn er veel nieuwe ontwikkelingen. Met de komst van de DSM-5 zijn de voedingsstoornissen bij het hoofdstuk eetstoornissen gevoegd; zowel de kenmerken van anorexia, boulimia nervosa en de eetbuistoornis worden erin beschreven. Er wordt ook aandacht besteed aan de voedingsproblemen pica, ruminatiestoornis en de vermijdend/restrictieve voedselinnamestoornis.

Er is een trend zichtbaar dat eetstoornissen op jongere leeftijd ontstaan en daarnaast is er meer aandacht voor chronische eetstoornissen, eetstoornissen die zich op latere leeftijd ontwikkelen en voor eetstoornissen bij jongens en mannen. In deze nieuwe, derde druk komen de volgende thema’s aan bod: kenmerken, achtergronden, preventie en vroegtijdige signalering, behandeling, herstel en terugvalpreventie, bejegening en ethische vraagstukken. Dit handboek biedt een zeer overzichtelijk en actueel beeld van de meeste recente kennis en praktijkervaring beschreven door deskundige auteurs uit zowel Nederland als België.
(Dit betreft een herdruk) Lees meer ... (https://www.tijdstroom.nl/zoeken/100-186_Handboek-eetstoornissen)

 

Lees hier eerdere afleveringen van De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek)

Bibliotheek Bibliotheek