In 2022 zijn er in de zorg in totaal 424 signalen van fraude door de IKZ-partners samengebracht. Dit is een daling van 7,2% ten opzichte van 2021. Bijna alle partners hebben minder signalen gedeeld in het Verzamelpunt Zorgfraude dan in 2021. Alleen de gemeenten hebben meer signalen gedeeld dan in 2021. De algehele daling kan enerzijds verklaard worden doordat er bij een aantal partners minder signalen zijn binnengekomen en anderzijds door het scherper stellen van (juridische) criteria met betrekking tot delen. Dat blijkt uit het rapport Signalen fraude in de zorg 2022 (https://open.overheid.nl/documenten/545e95d1-6b99-40bc-9337-9d4967533e36/file) dat recent door het Informatie Knooppunt Zorgfraude )IKZ) is gepubliceerd.
De curatieve ggz staat al enige jaren niet meer in de top 5 van meest gemelde signalen, wel staat de combinatie beschermd wonen / ggz wonen nog op een vierde plaats.
• Het aantal ingebrachte signalen in 2022 wordt ongeveer net zo vaak met een of meerdere partners gedeeld als in 2021. In totaal zijn de 424 signalen 1118 keer gedeeld.
• De 424 signalen gaan over 356 zorgaanbieders. Net als in 2019 t/m 2021, kwam in 2022 over driekwart van hen voor het eerst een signaal binnen. Bij 37% van de aanbieders waarover al een eerder signaal is ingebracht heeft het nieuwe signaal betrekking op een andere wet.
• De meeste signalen in 2022 gingen over de Zorgverzekeringswet (155 signalen), de Wmo komt op de tweede plaats (113 signalen) en de Wlz op de derde plaats (91 signalen). Ten opzichte van 2021 is er een toename in het aantal Wmo-signalen (+14%) en een afname in het aantal Zorgverzekeringswet-signalen (-6%) en Wlz-signalen (-27%). Signalen van fraude in de Zorgverzekeringswet en Jeugdwet hebben meestal betrekking op zorg in natura, bij signalen over de Wmo en Wlz is er veelal sprake van pgb-gefinancierde zorg.
• Sinds 2018 is wijkverpleging de meest voorkomende zorgsoort waarover de IKZ-partners signalen delen. De meeste andere signalen gaan over begeleiding individueel, mondzorg, beschermd wonen/ggz wonen, dagbesteding en ggz. De relatieve stijging qua aantal signalen was het grootst voor de zorgsoorten groepsbegeleiding, gehandicaptenzorg en jeugdhulp. Er zijn relatief minder signalen ingediend over
huisartsenzorg en persoonlijke verzorging.
• De meest voorkomende aard van fraude is het declareren van meer of andere zorg dan geleverd, dan wel het aanvragen van meer zorg dan nodig. Daarnaast komt het vaak voor dat zorg gedeclareerd wordt zonder dat er zorg geleverd is. In de signalen over wijkverpleging spelen vermoedens van het opstellen van een hogere indicatie voor zorg dan nodig door wijkverpleegkundigen, het declareren van meer zorg dan geleverd, het leveren van onvoldoende kwaliteit van zorg, het misbruik van andermans AGB-code, de
vervalsing van handtekeningen en diploma’s, cliënten die worden omgekocht, bedreigd of onder dwang gezet worden of afgeschermd worden van de buitenwereld en tot slot misbruik door zorgaanbieders die zichzelf toegang geven tot de financiële zaken van cliënten.
• Bij signalen over individuele begeleiding gaat het met name over het declareren van meer zorg dan geleverd, het leveren van onvoldoende kwaliteit van zorg, de vervalsing van handtekeningen en diploma’s, het omkopen of intimideren of afschermen van cliënten, het ronselen van cliënten ten behoeve van witwassen of het smokkelen van drugs en het misbruik van de DigiD’s van cliënten.
• Als opvallende fenomenen in de signalen zien we dat zorgaanbieders failliet gaan op het moment dat er een onderzoek naar de zorgaanbieder wordt gestart of dat een eigenaar van een zorgaanbieder een doorstart maakt met een nieuw zorgbedrijf. Voorts komen in verschillende signalen complexe organisatiestructuren16 terug, waarbij eigenaren ondernemingen hebben in andere sectoren, zoals vastgoed en schoonmaak.
Ook ziet het IKZ dat zorgaanbieders beschikking hebben over persoonlijke gegevens en documentatie van cliënten, zoals de inloggegevens via DigiD, die gebruikt worden bij het indienen van vervalste aanvragen van zorg, overeenkomsten, declaraties en machtigingsformulieren. Verschillende signalen omschrijven het misbruik van de AGB-code of BIG-registratie of het gebruik van een onjuiste titel van zorgverleners, zoals het uitkomen als verpleegkundige zonder de juiste opleiding en/of papieren. Ook komen er steeds vaker signalen over zorgverleners die een vervalste VOG of diploma hebben.
- Tot slot bevatten signalen informatie over een onveilige en ongezonde omgeving voor zowel cliënten als zorgaanbieders, waarvan de mogelijke slachtoffers vaak afhankelijk zijn van anderen en/of zich in zeer kwetsbare situaties bevinden
Bron: Rapport Signalen fraude in de zorg (https://open.overheid.nl/documenten/545e95d1-6b99-40bc-9337-9d4967533e36/file)
Lees ook andere artikelen over fraude in de zorg en de ggz (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/zorgfraude)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).