GGZ Westelijk Noord-Brabant zet vol in op Artificiële Intelligentie

GGZ WNB, aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in de regio Westelijk Noord-Brabant, zet stevig in op Artificiële Intelligentie (AI) en automatisering om de administratieve lastendruk te verminderen en de directe tijd van behandelaren te vergroten. Ook worden backoffice processen volledig geautomatiseerd, zoals de controles op feitelijke levering en AGB/BIG-controle. Dat schrijft de organisatie op haar website. Vorige week tekende de de organisatie als eerste ggz-instelling, daarvoor een strategisch partnerschap met ValueCare.
Quirijn Lok, bestuurder GGZ WNB: “We zijn enorm blij met deze ontwikkeling. Omdat we het cruciaal vinden om innovatief te zijn. Op deze manier verlagen we de administratieve lastendruk bij onze collega’s zodat zij meer tijd hebben om echt met cliënten bezig te zijn. Voor ons de allergrootste winst!”.  Hij verwacht dat de eerste resultaten in oktober worden gerealiseerd.

Praktische uitwerking

* Het intakeproces, dat vaak bestaat uit diverse gesprekken met een cliënt, wordt automatisch omgezet van spraakopnames naar tekst. Het transcript van de gesprekken wordt daarna verwerkt tot een gestructureerd verslag en de relevante onderdelen daarvan worden automatisch opgenomen in het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Alle automatiseringen en AI-tools worden ingezet in een beveiligde (AVG-proof) omgeving. Er wordt dus nooit onnodig data gedeeld of opgeslagen.

* Ook om no-shows te verminderen wordt straks AI ingezet. Door te voorspellen bij welke afspraken het risico op no-shows het hoogst is en daar gerichte acties aan te koppelen, worden deze verlaagd.

* Om feitelijke levering aan te tonen is nu veel administratief handwerk nodig. Voor belconsulten bijvoorbeeld, moeten instellingen aan de verzekeraar met steekproeven aantonen dat het telefonisch consult daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Dat kan met de inzet van AI volledig geautomatiseerd worden. De tools controleren het verslag en interpreteren de tekst van het verslag om te concluderen of er inderdaad een consult is afgerond.

Bron: Valuecare (https://valuecare.nl/nieuws/2023/09/ggz-wnb-innoveert-en-zet-ai-in)

[url|https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/artificiele%20intelligentie|Lees ook andere artikelen over artificiële intelligentie in de ggz/ext]

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

ggz wnb ggz wnb