'Noem het geen pseudo-hallucinaties, maar breng het zorgvuldig in kaart'

Uit promotieonderzoek van Marieke Niemantsverdriet, psychiater en senior schematherapeut bij Pro Persona, blijkt dat hallucinaties en wanen frequent worden ervaren door patiënten met een borderline Persoonlijkheidsstoornis (BPS), respectievelijk 43 en 24%. Hallucinaties bij patiënten met BPS hebben vaak een verbaal agressieve inhoud en patiënten lijden er serieus onder. Patiënten met BPS en hallucinaties doen vaker suïcidepogingen en hebben volgens de promovenda meer klinische opnames nodig dan BPS-patiënten zonder hallucinaties. Hallucinaties zijn geassocieerd met een posttraumatische stressstoornis en met emotionele mishandeling in de kindertijd, maar niet met comorbide stemmingsstoornissen of een stoornis in het gebruik van middelen. Bij EEG-onderzoek werden neurobiologische afwijkingen gevonden bij BPS-patiënten met auditief verbale hallucinaties. Dat concludeert Marieke Niemantsverdriet in haar promotie-onderzoek waar zij 29 september op zal promoveren.

Auditief verbale hallucinaties worden bij meer dan een derde van de BPS-patiënten die last hebben van deze symptomen, niet besproken tijdens behandelcontacten met de arts of psychiater. Ook ontvangt meer dan de helft van de patiënten met ernstige auditief verbale hallucinaties hiervoor geen behandeling.

Marieke Niemantsverdriet pleit ervoor de term ”pseudo-hallucinaties” niet meer te gebruiken, maar de aandacht te richten op het zorgvuldig in kaart brengen van de karakteristieken en lijdensdruk van deze symptomen bij de individuele BPS-patiënt. In afwachting van onderzoek naar effectiviteit van behandelingen van psychotische symptomen bij deze doelgroep, kunnen behandelaren de “generieke module Stemmen horen (https://www.ggzstandaarden.nl/generieke-modules/stemmen-horen/introductie)” gebruiken om samen met de patiënt een behandelplan voor deze symptomen op te stellen.

Vrijdag 29 september om 13.00 verdedigt Marieke Niemandtsverdriet haar proefschrift ’What about the voices? An exploration of positive psychotic symptoms in patients with borderline personality disorder (https://pure.eur.nl/en/publications/what-about-the-voices-an-exploration-of-positive-psychotic-sympto)’.aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. De promotie is hier live te volgen (https://eur.cloud.panopto.eu/Panopto/Pages/Viewer.aspx?id=a0a82bdb-e727-4057-a9f3-b0590078f2cb).

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

voices voices

Reacties
Reactie: (Rudy)
14-9-2023, 14:55
De eerste keer dat ik bewust dingen hoorde die er niet waren was na een avondje stappen in de stad. Thuis die avond hoorde ik constant carnaval muziek. Lucent en wakker dromen? Jaren later bij slechtere gezondheid en veel stress werden het zeer storende stemmen. Nu op 47 jarige leeftijd heb ik er nog vaak geen complete controle over en dus medicatie om het te dempen. Bijwerkingen medicijnen zijn ook slecht. Als de audio te trainen was om te beheersen en gebruiken? Als de stem(men) gewoon zingen en bestuurbaar zijn bij eventuele muziek die ik hallucineer. Dan is het een toegevoegde waarde. Visueel denken is wat makkelijker te trainen en aan te wijzen in bronnen dat het geen gek iets is(stigma) De echte ellende is bij stress en controleverlies. Presidenten en alles en nog wat over elk type verhaal waar je gaat twijfelen en vergeten kan wat nog echt is. De temstem app lijkt wat te helpen.