Nieuwe boeken over, door of voor de ggz
Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensenten Johan Atsma en Judith de Roos kunnen dat niet allemaal lezen en recenseren. Daarom geven we regelmatig in De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek) een overzicht van wat er zoal binnenkomt. Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.
Je gaat toch geen gekke dingen doen? (https://www.pepperbooks.nl/boek/je-gaat-toch-geen-gekke-dingen-doen/)
Aefke ten Hagen
Je gaat toch geen gekke dingen doen?! gaat over Francis, een vrouw en moeder met een bipolaire stoornis. Elke keer als ze denkt dat haar leven lekker loopt, kan haar hele bestaan toch ineens weer flink ontsporen. Ze raakt dan of in een zware depressie waardoor ze de hele dag horizontaal ligt, of ze springt met rozegeverfd haar door het leven en dan is niets te gek.
Het lijkt er wel eens op dat een bipolaire stoornis besmettelijk is, want haar man en kinderen worden soms gillend gek van haar. Toch is er veel liefde in het gezin. Maar overleeft haar huwelijk elke zware depressie, bizarre verliefdheid en heftige medicijnvergiftiging waardoor Francis bijna het loodje legt? Wat doet zij om haar leven en dat van de mensen in haar omgeving leefbaar te houden?
Ze beschrijft in Je gaat toch geen gekke dingen doen?! tips en trucs waarvan het succes niet verzekerd is, maar die wel voor een lach en een traan op het gezicht van de lezer zorgen.
Meer informatie vind je hier (https://www.pepperbooks.nl/boek/je-gaat-toch-geen-gekke-dingen-doen/)
‘Kind, ik hou (niet) van jou’ (https://lizavanderveeken.nl/boek/)
Liza van der Veeken
Beschrijft op openhartige wijze het verhaal van een jonge vrouw die na de geboorte van haar eerste zoon in een postnatale depressie belandt. Ondanks dat ze al jarenlang als verpleegkundige werkzaam is in de psychiatrie heeft ze echter totaal niet door wat er aan de hand is, tot op het moment dat het bijna te laat is.
Zo’n zes maanden na de geboorte staat ze namelijk op het punt, nadat ze al maanden wordt geteisterd door hele nare gedachten en verschrikkelijke intrusies, om een einde te maken aan haar eigen leven. Op dat moment worden echter haar ogen geopend en begint haar maandenlange reis naar herstel. Een reis die, ondanks dat het allesbehalve gemakkelijk verloopt, mooier eindigt dan ze zelf ooit had durven dromen.
Het boek ‘Kind, ik hou niet van jou’ wisselt de gelukkige gedachten en ervaringen van voor en tijdens de
zwangerschap af met de contrasterende negatieve en heftige gedachten en gevoelens van na de bevalling.
Gedachten die een moeder met postnatale depressie over het algemeen voor zich houdt. Want welke
moeder durft te zeggen dat je je eigen kind iets aan zou willen doen?
Meer informatie vind je hier (https://lizavanderveeken.nl/boek/)
Overspel en jaloezie, richtlijnen voor behandeling (https://www.boompsychologie.nl/100-14733_Overspel-en-jaloezie)
Pieternel Dijkstra, Aerjen Tamminga, Dick Barelds
Veel hulpverleners komen vroeg of laat in aanraking met cliënten die kampen met de gevolgen van overspel en/of jaloezie. Overspel en jaloezie gaan vaak hand in hand, maar kunnen ook los van elkaar voorkomen. Hoe help je individuele cliënten of stellen om overspel te verwerken?
De meeste vormen van (relatie)therapie, zoals CGT, EFT en IBCT, kennen geen aparte protocollen of adviezen voor overspel en jaloezie. Dit boek geeft (relatie)therapeuten relevante kennis en evidence-based handvatten om stellen en individuele cliënten te helpen bij het verwerken van overspel en/of problemen rondom jaloezie.
Het gedachtengoed in dit boek is gebaseerd op moderne inzichten uit de derde generatie cognitieve gedragstherapieën, zoals Acceptance and Commitment Therapy, Integrative Behavioral Couple Therapy en Dialectische Gedragstherapie. Het boek bevat casuïstiek om de theorie te helpen begrijpen en concrete oefeningen en metaforen om cliënten verder te helpen.
Meer informatie vind je hier (https://www.boompsychologie.nl/100-14733_Overspel-en-jaloezie)
Mijn vriend Damocles (https://www.lottievanstarkenburg.nl/damocles/)
Lottie van Starkenburg
Gezondheid is een groot goed, en soms ook kwetsbaar. De meeste mensen worden daar gelukkig niet dagelijks aan herinnerd. Maar heb je, of krijg je een langdurige of ernstige aandoening, dan komt er veel onzekerheid in je leven. Je zoekt naar antwoorden: kun je beter worden? Is de ziekte te controleren? Wat hangt je nog meer boven het hoofd?
Maar het gaat niet alleen om medische onzekerheid, er zijn meer vragen. Welke werkgever wil jou nog aannemen? Wat betekent deze aandoening voor je relatie? En je kinderwens? Als je eindelijk in rustiger vaarwater komt, zijn de medicijnen waarvan je levenslang afhankelijk van bent, opeens niet meer leverbaar. Al die onzekerheden zijn een bron van chronische stress. Lottie van Starkenburg overkwam het allemaal. Na een paar jaar besloot ze: ik wil mijn leven niet meer door angst laten bepalen. Maar hoe doe je dat?
In dit boek vertelt Lottie over haar zoektocht en de ups en downs in het vinden van haar eigen weg in het moeras van ziekte en onzekerheid. Haar ervaringen vult ze aan met vijftien interviews met mensen die elk op een andere manier leven met een onzekere gezondheid.
Meer informatie vind je hier (https://www.lottievanstarkenburg.nl/damocles/)
Iedere herinnering verdient respect.
Over traumatische ervaringen en de helende kracht van EMDR (https://www.ankh-hermes.nl/boek/iedere-herinnering-verdient-respect/)
Deborah L. Korn, Michael Baldwin
We maken allemaal ingrijpende dingen mee in ons leven. De herinneringen slaan we op en deze blijven ons achtervolgen. EMDR, Eye Movement Desensitization en Reprocessing, is een bekende en bewezen methode om de pijnlijke herinneringen uit het verleden los te koppelen van ervaringen in het nu. Aan de hand van persoonlijke verhalen en heldere, wetenschappelijk onderbouwde uitleg lichten ervaringsdeskundige Michael Baldwin en wetenschapper Deborah Korn toe hoe EMDR werkt. Voor iedereen, voor vele soorten trauma. Iedere herinnering verdient respect.
Meer informatie vind je hier (https://www.ankh-hermes.nl/boek/iedere-herinnering-verdient-respect/)
Kortdurende exposuretherapievoor jongeren met een specifieke angst. Handleiding voor de therapeut (https://www.bsl.nl/shop/kortdurende-exposuretherapie-voor-jongeren-met-een-specifieke-angst-9789036829816)
Tamara Luijer
Dit behandelprotocol beschrijft hoe kortdurende exposuretherapie kan worden toegepast bij jongeren van 12 tot 18 jaar bij wie een specifieke fobie is vastgesteld.
Exposure wordt gezien als de gouden standaard voor angstbehandeling. Uit verschillende onderzoeken komt echter naar voren dat exposure bij de behandeling van angstklachten nog te weinig of te weinig effectief wordt ingezet.
Dit boek begint met een uitleg over specifieke angststoornissen, het protocol en het werkingsmechanisme van exposure. Vervolgens beschrijft het aandachtspunten en mogelijke moeilijkheden die een therapeut kan tegenkomen bij de uitvoering van exposuretherapie. Ten slotte gaat het in op de zes achtereenvolgende behandelsessies en op de twee oudersessies.
Bij deze uitgave horen voorbeelden van exposureoefeningen, een vragenlijst omtrent veiligheidsgedrag en online werkbladen voor jongeren.
Meer informatie vind je hier (https://www.bsl.nl/shop/kortdurende-exposuretherapie-voor-jongeren-met-een-specifieke-angst-9789036829816)
Lees hier eerdere afleveringen van De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).