De Bibliotheek

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz

 

Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensenten Johan Atsma en Judith de Roos kunnen dat niet allemaal lezen en recenseren. Daarom geven we regelmatig in De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek) een overzicht van wat er zoal binnenkomt. Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.

 

De dwangbuis. Een geschiedenis van beknelling en bevrijding in de psychiatrie. (https://uitgeverijpodium.nl/product/9340/)
Koos Neuvel

Het toepassen van dwang kent een lange geschiedenis in de psychiatrie. Denk aan fixeren en separeren, maar ook aan op gedragsbeheersing gerichte behandelmethoden als lobotomie en elektroshock. En nog steeds worden mensen met psychische problematiek tegen hun zin behandeld. Soms met methoden die je eerder associeert met de middeleeuwen dan met het heden.
In De dwangbuis verweeft Koos Neuvel zijn persoonlijke ervaringen met drang en dwang met de geschiedenis van de psychiatrie en legt bloot hoe een eeuwenoude, belastende erfenis doorwerkt in het heden. Opdat we er voorgoed afscheid van kunnen nemen.
Meer informatie vind je hier (https://uitgeverijpodium.nl/product/9340/)
 

Psychotherapie in beweging. De helende kunst van boksen. (https://www.lannoo.be/nl/psychotherapie-beweging)
Masja Otter, Damiaan Denys

Wat is bokspsychotherapie? Hoe ga je ermee aan de slag? Hoe verenigen we hart en hoofd in een nieuwe zorg?

Psychotherapie in beweging is het relaas van een unieke zoektocht naar een nieuwe aanpak van mentale klachten, voor zowel cliënt als behandelaar.
Meer informatie vind je hier (https://www.lannoo.be/nl/psychotherapie-beweging)

 

Melancholie in de Gouden Eeuw (https://uitgeverijprometheus.nl/boeken/melancholie-in-de-gouden-eeuw-paperback/)
Luuc Kooijmans

Melancholie in de Gouden Eeuwbevat een verbluffende verzameling portretten van zeventiende-eeuwse Hollanders die overspannen lijken te raken, of depressief, of psychotisch - gemoedstoestanden die destijds werden geschaard onder de overkoepelende term melancholie.
Het gaat Kooijmans er niet om de beschreven symptomen te duiden met de huidige ideeën over psychische aandoeningen. Het gaat ook niet zozeer om de diagnose of de behandeling, maar vooral om de beleving van de direct betrokkenen: naasten en buren, en waar mogelijk de melancholici zelf. We leren hun angsten kennen en hun dagelijkse problemen. We kunnen ze zien en horen, en soms ruiken, op straat, in tehuizen en vooral thuis bij hun familie.
Behalve hun kijk op krankzinnigheid laten de verhalen van de betrokkenen zien hoe ze in hun wijk, straat, woning of tehuis met elkaar omgingen, en zo vormen die verhalen tevens een ongewone ingang tot het sociale leven in het Holland van de Gouden Eeuw.
Meer informatie vind je hier (https://uitgeverijprometheus.nl/boeken/melancholie-in-de-gouden-eeuw-paperback/)

 

Uit zorg verdreven.Het Nederlandse krankzinnigenwezen tijdens de Tweede Wereldoorlog. (https://www.boomgeschiedenis.nl/product/100-14143_Uit-zorg-verdreven)
Eveline Buchheim, Ralf Futselaar

Vanaf 1933 werden patiënten van zogenaamde krankzinnigengestichten in Duitsland systematisch verwaarloosd en later zelfs vermoord. Het Nederlandse verhaal is onbekender. Hoe werden patiënten hier behandeld door een regime dat hen niet als volwaardig beschouwde?

Krankzinnigengestichten werden bevolkt door zowel psychiatrische patiënten in de moderne zin als door mensen met uiteenlopende beperkingen en ouderen met dementie. Duidelijk wordt dat de oorlogsomstandigheden en veelvuldige evacuaties desastreus konden uitpakken voor deze kwetsbare, afhankelijke groep. Eveline Buchheim en Ralf Futselaar schetsen hoe de problemen van de oorlogsjaren hun weerslag hadden op de patiënten, hun families en het verplegend personeel.
Eveline Buchheim is antropoloog en is onderzoeker bij het NIOD. Zij publiceerde onder meer over koloniale geschiedenis, gendergeschiedenis, seksueel geweld in oorlogstijd en herinneringscultuur. Ralf Futselaar is onderzoeker bij het NIOD en hoogleraar sociale geschiedenis van oorlog en massaal geweld aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij publiceerde onder meer over gevangenissen, ondervoeding en de val van Srebrenica.
Meer informatie vind je hier (https://www.boomgeschiedenis.nl/product/100-14143_Uit-zorg-verdreven)

 

Rouwen is liefde. Handvatten voor meer verbinding bij verlies en verdriet. (https://www.lannoo.be/nl/rouwen-liefde)
Manu Keirse, Luuc Smit

De vele gezichten van rouw en hoe ermee om te gaan. Verdriet is de keerzijde van liefde. Vroeg of laat zul je afscheid moeten nemen van iets dat of iemand die je dierbaar is. Helaas boezemen dood en afscheid velen onder ons angst in, omdat we collectief verleerd zijn wat rouwen is. Het liefst houden we de dood zo ver mogelijk van ons weg. Maar daardoor is de dood ook een vreemde voor ons geworden. En het onbekende maakt bang. Kennis over rouw en verdriet kan die angst deels wegnemen. Rouwexperts Luuc Smit en Manu Keirse houden in dit boek daarom een vurig pleidooi om rouw opnieuw de broodnodige ruimte te geven in ons leven. Hun boek laat zien dat er meer dan één manier is om te rouwen. Ze schetsen een genuanceerd beeld van de vele gezichten van verdriet, ontmaskeren enkele hardnekkige mythes over rouw en bieden tegelijk ook de concrete handvatten aan die je kunnen helpen om houvast te vinden bij aangrijpend verlies.
Meer informatie vind je hier (https://www.lannoo.be/nl/rouwen-liefde)

 

Lees hier eerdere afleveringen van De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

Bibliotheek Bibliotheek