Maatje draagt bij aan behandeling forensisch psychiatrisch patiënten

Ongedwongen en gelijkwaardig contact met een coachend ‘maatje’ naast de reguliere behandeling helpt psychiatrische patiënten die in aanraking zijn geweest met politie of justitie. Ze verblijven minder lang in een psychiatrische kliniek of verslavingskliniek dan patiënten zonder maatje. Ook is er minder zelfgerapporteerd delictgedrag.

Ongedwongen

Dat blijkt uit onderzoek van GZ-psycholoog Lise Swinkels (https://www.amsterdamumc.org/nl/vandaag/een-maatje-is-een-waardevolle-aanvulling-op-behandeling-forensisch-psychiatrische-patienten.htm). Zij promoveerde op 15 november bij Amsterdam UMC op dit onderwerp. Aan de studie deden 102 forensisch psychiatrische patiënten mee die allemaal ambulante zorg kregen bij Inforsa, onderdeel van Arkin in Amsterdam. De helft van de patiënten kreeg een coachend maatje en de helft niet. De maatjes zijn vrijwilligers die zelf invulling geven aan de hulp. De rol van een coach is ongedwongen, het kan bijvoorbeeld gaan om samen naar de bioscoop of gewoon even kletsen. De daadwerkelijke contactmomenten tussen de forensisch patiënten en hun maatjes verschilde erg, want niet iedereen was bereid of in staat aan de interventie deel te nemen.

Effecten

De forensisch patiënten werden elke drie maanden onderzocht op hun mentaal welbevinden en psychiatrisch functioneren. Ook werd gekeken naar opnamedagen in de kliniek bij terugval en eventueel delictgedrag. De maatjes bleken nauwelijks effect te hebben op mentaal welbevinden en algemeen psychiatrisch functioneren. Maar het effect op het aantal klinische opnamedagen bij terugval was significant. Patiënten zonder maatje verbleven in het eerste jaar twee keer zoveel in een kliniek en in anderhalf jaar zelfs vier keer zoveel dan die met maatje. Onderzoekster Swinkels vroeg de deelnemers ook naar delinquent gedrag. In anderhalf jaar meldde de groep zonder maatje vijf keer zo vaak strafbare feiten dan de groep met maatje.  

Lise Swinkels benadrukt dat de resultaten opvallend zijn, maar pleit voor meer studie omdat de eerste onderzoeksgroep niet heel groot was en er veel uitval was in de maatjes-interventie.

 

Lees ook andere artikelen over forensische psychiatrie (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/forensische psychiatrie)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

(illustratie: Hester van de Grift (https://hester-vandegrift.blogspot.com/))

 

GGZpratenrelatie GGZpratenrelatie