Nieuwe beroepenstructuur psychologen laat nog even op zich wachten

Het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) werkt samen met het Ministerie van VWS aan het mogelijk maken van de nieuwe beroepenstructuur. In de nieuwe structuur moet het basisberoep (psychotherapeut) uit artikel 3 Wet BIG worden opgeheven, omdat het beroep samengaat met de klinisch psycholoog in het nieuwe specialisme klinisch psycholoog-psychotherapeut (KP-PT). ”Dat moet zorgvuldig gebeuren”, schrijft het NIP, ”en vergt meer voorbereidingstijd dan verwacht. Bovendien zorgen de Tweede Kamerverkiezingen ervoor dat wetstrajecten meer tijd kosten dan gepland.”

De bedoeling was, dat per 1 januari 2025 er één basisberoep voor de psychologische zorg in de Wet BIG:zou gelden: de gezondheidszorgpsycholoog-generalist. In dit nieuwe beroep worden de bestaande gezondheidszorgpsychologen en de kinder- en jeugdpsychologen samengebracht. Ook gaat het huidige basisberoep van psychotherapeut en het specialisme van klinisch psycholoog samen in het nieuwe specialisme van klinisch psycholoog-psychotherapeut.
Beroepsverenigingen creëren in hetzelfde traject een privaat register waarin BIG-geregistreerde psychologen aangemerkt kunnen worden als aanbieders van methodisch, doelgroep- of referentiekadergebonden expertise. Ook dit draagt eraan bij dat cliënten sneller de juiste behandelaar kunnen vinden voor de psychologische zorg.

De beoogde datum van 1 januari 2025 blijkt wetstechnisch gezien niet meer haalbaar, schrijft het NIP. De beoogde ingangsdatum van de nieuwe beroepenstructuur voor de psychologische BIG-beroepen schuift daarom een jaar op naar 1 januari 2026. Het NIP heeft begrip voor de situatie en begrijpt dat het niet anders kan/ HJet Instituut ziet ook voordelen: zo krijgt het veld extra tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe beroepenstructuur en ook opleidingen en studenten hebben nu meer tijd om te anticiperen op veranderde perspectieven.

De nieuwe beroepenstructuur wordt omschreven in het document Een vernieuwde structuur voor de academische beroepen in de psychologische zorg (https://psynip.nl/wp-content/uploads/2022/05/Advies-beroepenstructuur-psychologische-zorg-12-okt-2020.pdf), uit 2020.

Lees ook: Vereenvoudiging beroepenstructuur: één basisberoep voor psychologen in de Wet BIG (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4127441/nieuws/vereenvoudiging_beroepenstructuur_een_basisberoep_voor_psychologen_in_de_wet_big.html?page=0)

Webinar

Op 22 januari 2024 van 19:00 tot 20:00 uur organiseren wij een webinar over de laatste ontwikkelingen binnen het programma Beroepenstructuur. Tijdens het webinar is er beperkt ruimte om vragen te stellen. Daarom vragen we je om in de Q&A te kijken of je vraag hierin al beantwoord wordt.
Inschrijven voor het webinar kan hier. (https://psynip.nl/aanmeldformulier-webinar-beroepenstructuur-22-januari-2024/)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

orgaanisatie GGZ 2 orgaanisatie GGZ 2