Minister: deadline zorgcontracten niet gehaald, maar geen grote problemen

Hoewel de datum van 12 november niet gehaald is, ziet Minister Kuipers geen grote problemen in de contractering van zorgaanbieders met de meeste verzekeraars. Eigenlijk moeten de onderhandelingen daarvoor op die datum zijn afgerond. ”Maar”, schrijft de Minister in een brief aan de Kamer, ”door te veel druk te zetten op de termijn van 12 november kan er onwenselijke spanning komen te ontstaan op een evenwichtige onderhandelpositie van zowel de zorgverzekeraar als de zorgaanbieder. Met als mogelijk gevolg slechtere onderhandeluitkomsten van de contractering in termen van betaalbaarheid, kwaliteit en de veranderopgaven zoals beschreven in het IZA. Daarmee is beïnvloeding van de contractering of onevenredige druk op dan wel verzekeraars dan wel aanbieders ongunstig en niet in het belang van de verzekerde, omdat dit kan leiden tot ongewenste uitkomsten.”

Begin deze maand diende de Consumentenbond een handhavingsverzoek (https://www.consumentenbond.nl/zorgverzekering/zorgcontractering-weer-niet-rond-consumentenbond-dient-handhavingsverzoek-in-bij-nza) in bij de NZa, omdat de termijn van 12 november niet gehaald was.

Grote GGZ-instellingen worden uiteindelijk allemaal gecontracteerd

Op dit moment zijn er volgens de Minister landelijk gezien een zeer beperkt aantal signalen die erop wijzen dat er sprake is van een moeizame contractering, waarbij partijen er niet goed samen uitkomen. Uiteraard zijn er net als andere jaren thema’s die tijdens dit contracteerseizoen een rol spelen, deze zullen na afloop van het contracteerseizoen worden betrokken bij de evaluatie van het contracteerseizoen 2024. Voorbeelden van deze thema’s zijn onduidelijkheid over de data van deadlines, de wijze van aanleveren van volumeprognoses of over de wijze waarop indexen worden gehanteerd.
Er zijn op dit moment (nog) geen signalen dat de contractering over de hele linie in een specifieke sector of bij een specifieke zorgverzekeraars is vertraagd, zoals vorig jaar wel het geval was en wat ten dele werd veroorzaakt door onder andere het laat in het jaar afsluiten van het Integraal Zorgakkoord.

De Minister schrijft in zijn brief dat nagenoeg alle ziekenhuizen en grote GGZ-instellingen uiteindelijk worden gecontracteerd door verzekeraars: ”Men heeft elkaar namelijk nodig om enerzijds te voldoen aan de zorgplicht in de regio en anderzijds om de exploitatie van een instelling te borgen.”

Bij de overige sectoren zoals de eerstelijnszorg, de kleine GGZ-aanbieders en de wijkverpleging is voor het merendeel de contractering wel degelijk afgerond om en nabij 12 november. Hier speelt onduidelijk richting de verzekerden tijdens het overstapseizoen minder een rol.

Overigens zijn lang niet alle kleinere aanbieders gecontracteerd bij alle verzekeraars, zoals bij de grote instellingen doorgaans wel het geval is.

De hele Kamerbrief is hier te vinden (https://open.overheid.nl/documenten/2f2ae815-5b47-4987-86a0-24541595c18c/file)

Lees ook andere artikelen over de zorgverzekering (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/zorgverzekering)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

handtekening handtekening