Judith de Roos bespreekt het boek van Meindert Inderwisch
Inderwisch belicht in dit boek alle zijden van medicijnverslaving en dan in het bijzonder de benzodiazepines en opiaten. En hij kan het weten, zo blijkt. Naast het feit dat hij 20 jaar werkzaam was als psychotherapeut in de verslavingszorg is Inderwisch zelf ook bekend met medicijnverslaving. En juist dit gegeven maakt het boek extra interessant om te lezen. Hij put gemakkelijk uit eigen ervaring en neemt de lezer mee in zijn eigen verhaal.
Net als de WHO onderstreept hij dat verslaving een ziekte is van het brein en niet van de psyche zoals soms gedacht wordt. Verslavingsgevoeligheid is dus niet een kwestie van zwakte, sterker nog veel medicijnverslaafden gebruiken farmaceutica juist om te kunnen blijven functioneren. Inderwisch wil graag uitleg geven aan andere medicijnverslaafden door te vertellen over een gegijzeld brein wat zijn eigen losgelsagen gang is gegaan. Schaamte is hierbij een hele belangrijke component. Hij noemt verslaving een progressieve, chronische ziekte. Wanneer je er eenmaal door ‘gebeten’ bent, blijf je er gevoelig voor. Inderwitsch zou willen dat intimi van de verslaafde veel meer betrokken zouden worden bij het herstelproces, hij noemt het een familieziekte. Hij citeert daarbij de AA: ‘the mind is a dangerous place, don’t go there alone.’
Dysfunctionele aspecten
Inderwitsch haalt diverse deskundigen erbij waar hij vervolgens op voortborduurt. Zoals in hoofdstuk 5 met Gabor Maté die betuigt dat iedere verslaving zijn wortels heeft in dysfunctionele aspecten waaraan de gebruiker in zijn jeugd is blootgesteld. Inderwitsch eigen verhaal, die zijn vader op 7-jarige leeftijd verloor en toen werd overgedragen aan de zorg van zijn oma, sluit hier naadloos op aan.
Het is ook een man van cijfers; in hoofdstuk 9 vliegen de percentages je om de oren. Duidelijk wordt dat, in tegenstelling van een alcoholverlsaving, maar heel weinig mensen zich laten opnemen om af te kicken. Van de 500.000 mensen in Nederland die voor de eerste keer een benzodiazepine voorgeschreven krijgt, wordt 10 % chronisch gebruiker. Hij weet ook exact wie de gebruikers zijn en wie de voorschrijvers. De meeste verslavingen zijn ontstaan uit een noodzaak om ‘pijn’ te onderdrukken en niet vanuit de behoefte om eens prettig te experimenteren met een geestverruimende drug. Iedereen die aan medicijnen verslaafd is geraakt heeft zich laten overrompelen door de kracht van hun eigen hersenen. Inderwisch schuwt bij momenten de dramatische toon niet om de verslaafde lezer te overtuigen, van zijn ideeën én begrip, het klinkt steeds oprecht. Hij benadrukt dat het belangrijk is om te gaan leren ‘voelen’. Bij het afbouwen moet men leren jongleren met verstand, emoties en lichaam. En houden van jezelf, heel belangrijk!
Opeenstapeling van menselijk lijden
Inderwisch heeft ook aandacht waarom juist zorgprofessionals relatief vaak medicijnverslaafd zijn. Beschikbaarheid van het middel blijkt hierbij de helft van de oorzaak. Daarnaast noemt hij het breekpunt waar het de opeenstapeling van menselijk lijden aangaat, deze wordt bij artsen en zorgverleners nadrukkelijk uitgedaagd. Het komt niet zelden voor dat ze gekweld door pijn, stress en oververmoeidheid een pijnstiller gaan slikken om door te kunnen werken, in ziekenhuis, apotheek of zorgcentra zijn de middelen gemakkelijk voor handen.
Gelukkig sluit hij af met tips voor een succesvolle behandeling voor medicijnverslaving en heeft ook nog beleidsmatige aanbevelingen. Geheel in lijn met zijn manier van schrijven ontbreekt ook een kwetsbaar maar oprecht nawoord voor alle verslaafden en hun geliefden niet. Voor wie dan nog niet genoeg heeft van dit zeer uitgebreide boek kan altijd nog naar het portaal slikkenofstikken.online gaan.
Meindert Inderwisch: Slikken of stikken Alles wat je moet weten over medicijnverslaving
Uitgeverij Lucht. ISBN 9789493272453; Prijs € 21,99
Lees ook andere recensies van Judith de Roos en Johan Atsma (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/recensie)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).