De Bibliotheek

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz

 

Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensenten Johan Atsma en Judith de Roos kunnen dat niet allemaal lezen en recenseren. Daarom geven we regelmatig in De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek) een overzicht van wat er zoal binnenkomt. Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.

 

Alcohol, van lust tot last (https://www.biomaatschappij.nl/product/alcohol/)
Ninette van Hasselt, Arnst Schellekens

De kosten van alcoholschade zijn enorm: een jaarlijkse kostenpost voor de samenleving van tweeënhalf tot vijf miljard euro, na verrekening met de opbrengsten. Wat doen we hieraan? Welke maatregelen kunnen worden ingezet?

Dit boek belicht achtergronden van de werking van alcohol, van drinkgedrag met alle problemen die hiervan het gevolg kunnen zijn, en de mogelijkheden om deze te voorkomen en te behandelen. Onderzoekers van verschillende vakgebieden en disciplines die dagelijks met alcoholproblematiek te maken hebben, vertellen over de nieuwste ontwikkelingen op hun vakgebied

De auteurs zijn onderzoekers en experts van Academische Werkplaats Verslaving, Amsterdam UMC, Centrum Dubbele Problematiek van ParnassiaGroep Novadic-Kentron, Cardiologie Centra Nederland, Korsakov Centrum,  Movisie, Radboudumc, Radboud Universiteit, RIVM, Rutgers, Trimbos-instituut, Ziekenhuis Rijnstate.
Meer informatie vind je hier (https://www.biomaatschappij.nl/product/alcohol/)

 

Suïcide. Als leven een loden last wordt (https://www.kokboekencentrum.nl/boek/suicide/)
Hanneke Schaap-Jonker, Ewoud de Jong en Matthias Jongkind

Eeen pastoraal boek over het vaak verzwegen onderwerp zelfdoding. Niet meer willen leven, je wanhopig voelen, het leven een te zware opgave vinden, denken dat anderen beter af zijn zonder jou: ervaringen van suïcidaliteit komen vaker voor dan je denkt. In dit boek delen ervaringsdeskundigen en hulpverleners verhalen en inzichten. Mensen die suïcidaal zijn, hun omgeving, pastores en andere betrokkenen kunnen hierin herkenning en handreikingen vinden. Doel is het taboe en isolement rond dit beladen onderwerp te doorbreken, wat tot erkenning en verbinding kan leiden.
Meer informatie vind je hier (https://www.kokboekencentrum.nl/boek/suicide/)

 

Getuigenis van een gek. Ontdekkingsreis door lichaam en geest (https://uitgeverijdegraaff.nl/boeken-van-uitgeverij-de-graaff/geestelijke-gezondheidszorg/getuigenis-van-een-gek)
Muriel

Als Muriel in het ‘afvoerputje’ van een psychiatrisch ziekenhuis belandt, is ze nagenoeg afgeschreven. De diagnoses zijn zwaar, het komt nooit meer goed. Maar het pakt anders uit: ze komt in een wonderlijk psychisch, fysiek en spiritueel transformatieproces terecht dat jarenlang zal duren. Haar ziel nestelt zich in haar lichaam en alle puzzelstukjes van haar persoon vallen in elkaar. Ze geneest definitief van haar waanzin en bouwt from scratch haar leven weer op.

In dit persoonlijke essay beschrijft ze deze ontdekkingsreis en hoe ze de weg was kwijtgeraakt. Daarbij stelt ze dat onze manier van leven, die denken, voelen en handelen uiteentrekt, in zijn algemeenheid mensen tot waanzin drijft.

Muriel is half Française, groeide op in Nederland en leefde achtereenvolgens in Rome en Zuid-Frankrijk, voordat ze neerstreek in Rotterdam om muziek te gaan maken. Ze bracht twee albums uit: Le Cri de la Nuit (2018) en NOresign, lunatic looking for love (2021), haar EP Comfort Songs verschijnt in 2023.
Meer informatie vind je hier (https://uitgeverijdegraaff.nl/boeken-van-uitgeverij-de-graaff/geestelijke-gezondheidszorg/getuigenis-van-een-gek)

 

Doelgestuurd behandelen in de cognitieve gedragstherapie Een praktische handleiding (https://www.bsl.nl/shop/doelgestuurd-behandelen-in-de-cognitieve-gedragstherapie-9789036829915)
Colin van der Heiden, Kees Korrelboom

Dit boek helpt behandelaren in de ggz om doelgestuurd te behandelen en daarmee behandelingen efficiënter te maken. Het beschrijft de achtergrond én de uitvoering in de klinische praktijk. 

Doelgestuurd behandelen in de cognitieve gedragstherapie laat zien hoe belangrijk het is om aan het begin van de behandeling concrete en haalbare doelen te stellen en daarop te sturen. Dat wil zeggen dat behandelingen worden afgerond zodra de doelen behaald zijn, maar ook als duidelijk wordt dat deze niet haalbaar zijn. Het toepassen van doelgestuurde principes is vooral een attitudeverandering, allereerst bij de behandelaar maar ook bij de patiënt. 

Na een inleidend hoofdstuk waarin de achtergronden en contouren van doelgestuurd behandelen uit de doeken worden gedaan, wordt in de daarop volgende vier hoofdstukken geschetst hoe elk van de doelgestuurde principes in de praktijk kan worden toegepast. 

Het boek biedt concrete handvatten om aan de slag te gaan, aan de hand van onderwerpen als verwachtingenmanagement, doelen formuleren, taakverdeling, meten en evalueren en sturen op uitkomsten. De werkwijze wordt geïllustreerd aan de hand van casusbeschrijvingen en gespreksfragmenten.
Meer informatie vind je hier (https://www.bsl.nl/shop/doelgestuurd-behandelen-in-de-cognitieve-gedragstherapie-9789036829915)

 

Motivational Interviewing (Engelstalig, herziene editie) (https://www.guilford.com/books/Motivational-Interviewing/Miller-Rollnick/9781462552795)
William R. Miller & Stephen Rollnick

In een volledig herschreven vierde editie, is dit de gezaghebbende presentatie van motiverende gespreksvoering , een krachtige benadering om verandering te ondersteunen. Het boek is bijgewerkt en gestroomlijnd om nog gebruiksvriendelijker te zijn als handleiding voor beoefenaars en als studietekst.
De bedenkers van Motiverende Gespreksvoering, William R. Miller en Stephen Rollnick, verduidelijken de vier taken van Motiverende Gespreksvoering - betrekken, richten, oproepen en plannen - en laten levendig zien hoe ze er in de praktijk uitzien. Een schat aan voorbeelden en interviewvoorbeelden illustreren de do’s en don’ts van succesvolle implementatie in uiteenlopende contexten.
Het boek neemt het bewijsmateriaal voor de benadering door en behandelt manieren om de kwaliteit van Motiverende Gespreksvoering te beoordelen. De bijbehorende website geeft reflectievragen, legt casussen uit en geeft aanvullende nuttige bronnen.
Meer informatie vind je hier (https://www.guilford.com/books/Motivational-Interviewing/Miller-Rollnick/9781462552795)

 

Gevoelsdagboek. Om met je kind te praten over wat er zich in z’n hoofd afspeelt. (https://www.lannoo.be/nl/gevoelsdagboek)
Anky De Frangh, Mama Baas

Onze kroost kan soms zoveel gedachtes en gevoelens hebben in hun kleine hoofdjes. Erover praten en de juiste woorden vinden is niet altijd even gemakkelijk en hoe graag je je kind ook wilt begrijpen, als ouder is dat ook niet altijd eenvoudig.

Met Gevoelsdagboek biedt psycholoog Anky De Frangh een aanknopingspunt om het gesprek op gang te krijgen: een interactief dagboekje waarmee je kind leert spreken over zijn gevoelens. Jij leert als ouder luisteren en je kind leert over zichzelf na te denken. Zo kan je kind zichzelf beter leren kennen en jij hem ook!

Aan de hand van speelse stickers, dagelijkse vragen, ontspannende opdrachten en illustraties op kindermaat van Heartily leer je samen met je kind een manier vinden om lastige gevoelens bespreekbaar te maken en emoties een plaats te geven.
Meer informatie vind je hier (https://www.lannoo.be/nl/gevoelsdagboek)

Lees hier eerdere afleveringen van De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek)

----------------------------------------------------------------------

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

De Bibliotheek De Bibliotheek