Het Radboudumc gaat artificiële intelligentie (AI) ontwikkelen om het verband tussen ziekten van de darmen met aandoeningen van het brein – zoals depressie, ADHD of angst – te onderzoeken.
De Nijmeegse onderzoekers maken deel uit van een internationale groep die een computersysteem gaat bouwen die enorme bergen data van verschillende types, zoals medische beelden, bloedwaarden, genetische informatie en teksten kunnen verbinden en analyseren. De onderzoekers richten zich op aandoeningen van darmen en brein, omdat die elkaar sterk beïnvloeden. De verbanden zijn al duidelijk. De AI gaat speuren naar patronen in alle data, bijvoorbeeld welke aandoeningen tegelijkertijd voorkomen.
Data
De onderzoekers gaan gebruik maken van data uit een eerder Europees project waarbij microscopieplaatjes van darmpoliepen en biopten zijn gedigitaliseerd. Daarnaast zijn in de Healthy Brain Study een grote hoeveelheid MRI-scans van de hersenen verzameld. De gegevens worden gekoppeld, maar ook vergeleken met andere data – zoals bijvoorbeeld over luchtvervuiling.
Adviseren
In Nijmegen worden algoritmes ontwikkeld die virtueel ‘op bezoek’ gaan bij ziekenhuizen om ter plekke te leren van medische data. Gegevens hoeven zo het ziekenhuis niet te verlaten. Dit systeem wordt ‘federated learning’ genoemd. Het is de ambitie om de algoritmes zo te trainen en te structureren dat ze straks artsen kunnen adviseren. Op basis van vergelijkbare gevallen kunnen ze helpen bij diagnose, de prognose voorspellen, bepalen of er links zijn met andere aandoeningen, en suggesties doen voor een behandeling, aldus Radboudumc (https://www.radboudumc.nl/nieuws/2023/met-ai-op-zoek-naar-verbanden-tussen-ziekten-van-darm-en-brein).
Aandoeningen
De EU stelt elf miljoen euro beschikbaar voor het project onder de naam HEREDITARY. Het onderzoek wordt geleid vanuit Italië, maar het Radboudumc ontvangt met 1,3 miljoen het grootste deel van het budget. De aandoeningen die onderzocht zullen worden zijn hersenziektes – zoals ALS, MS, Parkinson, depressie, angst, ADHD en Alzheimer – en darmaandoeningen, waaronder ontstekingsziekten in de darm, suikerziekte en overgewicht.
Lees ook andere artikelen over het AI (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/artificiele intelligentie)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).