De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ziet dat er minder vrijheidsbeperkende maatregelen worden gebruikt in de gesloten jeugdzorg. Maar dat lukt niet overal. JeugdzorgPlus-locaties voldoen nog niet aan hun eigen veldnormen. Maatregelen als fouilleren, urinecontrole en beperking van telefoon en media worden nog onverminderd toegepast. Wel zijn maatregelen als afzonderen, vastpakken en vasthouden teruggedrongen.
Dat blijkt uit de rapporten van zeven van de vijftien locaties voor gesloten jeugdzorg die de IGJ bezocht (https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2024/01/17/minder-vrijheidsbeperking-in-jeugdzorgplus-gesloten-jeugdzorg-niet-overal-passende-hulp). De inspectie was dit najaar bij de JeugdzorgPlus-locaties Almata in Ossendrecht, ‘t Anker in Harreveld, Antonius in Castricum, Elker in Groningen, Pluryn in Eefde, Schakenbosch in Leidschendam en Woodbrookers in Kortehemmen. Rapportage over de acht andere locaties volgt in februari. Hoe beter de financiering en de personele bezetting is geregeld, hoe beter locaties voldoen aan de veldnormen, aldus de IGJ. De inspectie heeft de zeven locaties gevraagd om een verbeterplan te maken, eventueel in samenwerking met ketenpartners en de opdrachtgevende gemeente.
Kamerdeuren op slot
Niet alle locaties voor gesloten jeugdzorg zijn in staat om te voldoen aan de nieuwe Wet rechtspositie gesloten jeugdhulp, op het punt dat kamerdeuren van jeugdigen niet op slot mogen. Die wet is per 1 januari ingegaan. Zo hebben locaties bijvoorbeeld onvoldoende middelen om voldoende personeel aan te nemen om de deuren ook ’s nachts open te houden of om het gebouw aan te passen. Onzekerheid over de toekomst van een locatie speelt hierbij ook een rol, zo stelt de inspectie.
Verplichte kamermomenten
Daarnaast constateerde de IGJ dat professionals zich inzetten om passende hulp te bieden en minder gebruik maken van vrijheidsbeperkende maatregelen, maar de voorwaarden hiervoor zijn niet altijd op orde. Zo kunnen jeugdigen en ouders beter betrokken worden bij de signalerings- en behandelplannen, moeten maatregelen beter met betrokkenen besproken worden en kunnen verplichte kamermomenten minder worden ingezet.
Spoedplaatsingen en vervolgplekken
Daarnaast ziet de IGJ dat JeugdzorgPlus-locaties veel te maken hebben met spoedplaatsingen. Daarbij wordt meestal niet met de cliënt of het gezin een gezamenlijk beeld gemaakt van problemen en oorzaken of een analyse van hoe hieraan te werken. In de jeugdzorg is ook een tekort aan vervolgplekken. Daardoor blijven jongeren te lang in de JeugdzorgPlus en krijgen ze geen passende hulp. Of ze worden buiten de eigen regio geplaatst.
Lees ook andere artikelen over jeugdzorg (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/jeugdzorg)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).