Door AI los te laten op een hersenscan en klinische informatie van een individuele patiënt met een ernstige depressie kan al voor de behandeling worden voorspeld of sertraline werkt. Seratrine is een antidepressivum waarvan normaal na gebruik van anderhalve maand à twee maanden duidelijk is of het aanslaat. Nu kan dat binnen een week.
Dat blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC en Radboudumc (https://www.amsterdamumc.org/nl/vandaag/kunstmatige-intelligentie-helpt-voorspellen-of-antidepressivum-werkt-bij-patient.htm). De onderzoekers hebben hun resultaten vandaag gepubliceerd in het American Journal of Psychiatry (https://ajp.psychiatryonline.org/doi/10.1176/appi.ajp.20230206). Hun bevindingen moeten helpen om snel het juiste medicijn te vinden voor een patiënt.
Bijwerkingen
Ze hebben onderzocht of ze algoritmen konden inzetten om het effect van sertraline te voorspellen. Daarvoor gebruikten ze een Amerikaanse studie. Daarin werden MRI-scans afgenomen bij 229 patiënten met een ernstige depressie en klinische data verzameld. Dit gebeurde voor de behandeling met sertraline of een placebo en na de behandeling. Bij ongeveer een derde van de patiënten voorspelde het algoritme dat het antidepressivum zou aanslaan. Bij de overige patiënten zou sertraline niet gaan werken. Dat zou betekenen dat het aantal ‘foutieve’ voorschrijvingen met sertraline drastisch kan worden verminderd. Zo kunnen onnodige bijwerkingen worden voorkomen.
Via het algoritme werden twee voorspellende waarden ontdekt. Bij de eerste meting is de doorbloeding in het deel van de hersenen waar de emoties zitten, aldus de onderzoekers. Bij de tweede meting, na een week behandeling met sertraline, is het de ernst van de klachten.
Algoritme
Bij één op de drie depressieve patiënten is er nog steeds geen verbetering van de klachten na verschillende behandelstappen, zo benadrukken de wetenschappers van Amsterdam UMC en Radboudumc. Daarom is er dringend behoefte aan een oplossing die een snellere bepaling van de effectiviteit van antidepressiva bij een ernstige depressie mogelijk maakt. De onderzoekers gaan de komende periode het algoritme verbeteren, door extra informatie aan het algoritme toe te voegen. Ook loopt er klinische trial waarvan de data gebruikt zullen worden voor verdere validatie van het algoritme.
Illustratie: Hester van de Grift (https://hester-vandegrift.blogspot.com/)
Lees ook andere artikelen over AI in de ggz (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/artificiele intelligentie)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).