Nieuwe boeken over, door of voor de ggz
Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensenten Johan Atsma en Judith de Roos kunnen dat niet allemaal lezen en recenseren. Daarom geven we regelmatig in De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek) een overzicht van wat er zoal binnenkomt. Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.
Op het spectrum. Leven met autisme (https://uitgeverijprometheus.nl/boeken/op-het-spectrum-paperback/)
Koen Bruning
Een zorgzame moeder. Een zusje dat haar eigen leven wil leiden. Een vader die met zijn eigen ongediagnosticeerde autisme worstelt. Heel veel mensen met goede bedoelingen en heel veel onbegrip: daaruit bestaat de jeugd van Koen Bruning. De situaties die hij schetst zijn soms pijnlijk, soms liefdevol, en onthullen de complexe realiteit van opgroeien op het autismespectrum. Tegelijkertijd houdt Bruning zijn lezers een spiegel voor. Veel van de hindernissen die mensen met autisme ervaren zijn volgens hem niet het gevolg van ‘de stoornis’, maar van de manier waarop de maatschappij reageert op mensen die van de norm afwijken.
Door middel van persoonlijke verhalen en reflecties op thema’s als klassenongelijkheid, rechtvaardigheid en mannelijk- en vrouwelijkheid biedt Bruning een uniek perspectief op de machtsdynamieken in onze samenleving en de rol die autisme hierin speelt. Op het spectrum is zowel een scherpzinnige kritiek als een pleidooi voor solidariteit. Het is een uitnodiging om verder te kijken dan onze eigen ervaringen en te streven naar een samenleving waarin niemand wordt achtergelaten.
Meer informatie vind je hier (https://uitgeverijprometheus.nl/boeken/op-het-spectrum-paperback/)
Complexe emoties. Van vermijden naar volledig voelen (https://www.ankh-hermes.nl/boek/complexe-emoties/)
Auteur: Pete Walker
Pete Walker laat in Complexe emoties zien hoe we op een gezonde manier kunnen reageren op onze pijnlijke en potentieel verstorende gevoelens en onze emotionele intelligentie kunnen vergroten. Het illustreert de verrijkende aspecten van de zogenaamde negatieve emoties en richt zich op het emotionele genezingsniveau van traumaverwerking. Het helpt ons de emotionele flexibiliteit te bereiken waardoor verdriet gemakkelijk verandert in troost, woede verandert in lachen, angst verandert in opwinding, jaloezie verandert in waardering en schuld plaatsmaakt voor vergeving. Er is een gulden middenweg van emotionele levendigheid die ligt tussen emotionele doodsheid en emotionele explosiviteit, die ons helpt te verzachten en te ontspannen in onze gevoelens zonder ze te verbannen, vermijden of erin te verharden. Het helpt ons om emotioneel expressief te zijn op een vriendelijke, intimiteit bevorderende manier. Bovendien, als je een overlevende bent van een disfunctioneel gezin, is het een gids voor het herstellen van de schade die aan je emotionele aard werd toegebracht in je kindertijd. Als zodanig is het een vervolg op het boek Complexe PTSS.
Meer informatie vind je hier (https://www.ankh-hermes.nl/boek/complexe-emoties/)
Handboek psychiatrisch onderzoek (herziening) (https://www.boompsychologie.nl/product/100-14871_Handboek-psychiatrisch-onderzoek-herziening)
Michiel Hengeveld, Désirée Oosterbaan, Joeri Tijdink
Zonder goede diagnostiek geen goede behandeling. Dat geldt ook voor de psychiatrie. De hoeksteen van de psychiatrische diagnostiek is het psychiatrisch onderzoek: het vaststellen van de psychiatrische symptomen van een patiënt. Psychiaters moeten het psychiatrisch onderzoek volgens de hoogste kwaliteitseisen kunnen verrichten. De leer- en handboeken bieden de psychiater daarbij echter onvoldoende houvast.
De auteurs van het Handboek psychiatrisch onderzoek willen met dit boek het systematisch en volgens de regelen der kunst uitvoeren van het psychiatrisch onderzoek door de (aanstaande) psychiater bevorderen. Dit gebeurt door:
* de psychische functies en psychiatrische symptomen te definiëren;
* te beschrijven hoe de psychiatrische symptomen kunnen worden vastgesteld;
* te beschrijven hoe deze symptomen op een gestandaardiseerde wijze kunnen worden opgeschreven.
Deze geheel herziene druk bevat veel verbeteringen en aanvullingen, gebaseerd op recente hand- en leerboeken en (tijdschrift)artikelen. In het bijzonder de paragrafen over geheugen, intelligentie, metacognitieve functies, hallucinaties, wanen en hechtingsgedrag zijn gewijzigd.
Meer informatie vind je hier (https://www.boompsychologie.nl/product/100-14871_Handboek-psychiatrisch-onderzoek-herziening)
Schizofrenie. Farmacotherapie en achtergronden (https://www.bravenewbooks.nl/site/?r=userwebsite/index&id=janbeugelink)
Jan Beukelink
Dit boek is een Nederlandstalige versie van het boek ”Schizophrenia. Its pharmacotherapy and backgrounds” (3e Editie). Deze uitgave maakt dit boek toegankelijk voor een een breder Nederlands publiek.
Jan Beugelink is naar eigen zeggen deskundige op het gebied van farmacie, psychiatrie en psychofarmacologie. Hij heeft gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft daar zijn graad in farmacie behaald. Met bijna 35 jaar ervaring in de farmaceutische industrie heeft hij veel kennis opgedaan over chemie, farmacie en farmacologie. Daarnaast is hij ook een registratiedeskundige. Zijn belangstelling voor psychiatrie en psychofarmacologie is een rode draad in zijn carrière. Met zijn expertise heeft hij bijgedragen aan de ontwikkeling en registratie van diverse geneesmiddelen.
Meer informatie vind je hier (https://www.bravenewbooks.nl/site/?r=userwebsite/index&id=janbeugelink)
Buitenbeentjes- Een andere en kritische kijk op de psychiatrie (https://publish.pinne.nl/shop/index.php/catalog/product/view/id/778697/s/buitenbeentjes-een-andere-en-kritische-kijk-op-de-psychiatrie-347850-publish-pinne-nl/)
Rinske Bouma - van Dieren
Na de dood van haar zoon Bart, die zichzelf van het leven beroofde in 2004, schreef Rinske Bouma - van Dieren hier een boek over. Ze trad met haar levensverhaal naar buiten, deels om het immense verdriet te kunnen verwerken, maar vooral met als doel dat er meer openheid zou komen
over alle vormen van geweld tegen kinderen. ’Buitenbeentjes’ is hier als het ware een vervolg op. Ze vertelt het eerlijke verhaal: over de diepe dalen die ze heeft gekend, maar ook over hoe ze op eigen kracht afkickt van de medicijnen en herstelt van de bipolaire stoornis waarmee ze werd gediagnosticeerd. Ze pleit ervoor dat er binnen de psychiatrie meer aandacht komt voor de oorzaak van het trauma dat iemand heeft opgelopen, in plaats van voor alleen de symptomen. Daarnaast is Rinske ervan overtuigd dat er meer samenwerking moet komen tussen het reguliere en het
alternatieve circuit. Zelf is ze alweer jaren in balans zonder gebruik van medicijnen. Dit heeft ze bereikt door haar eigen weg te bewandelen door het alternatieve circuit. In dit boek deelt ze haar ervaringen. Ze beschrijft meerdere (verantwoorde en veilige) therapieën en
behandelingen en hoopt een inspiratie te zijn voor anderen.
Meer informatie vind je hier (https://publish.pinne.nl/shop/index.php/catalog/product/view/id/778697/s/buitenbeentjes-een-andere-en-kritische-kijk-op-de-psychiatrie-347850-publish-pinne-nl/)
Lees hier eerdere afleveringen van De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek)
----------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).