EMDR via virtual reality wint Zorgverslimmer-prijs

Door Leendert Douma

Ilse Verveer, Data Innovatie Lead bij Mental Care Group, heeft de Zorgverslimmer publieksprijs 2024 gewonnen. Zij kreeg de meeste internetstemmen, zo bleek op 29 februari tijdens het Zorgverslimmers Festival in Amersfoort. De juryprijs ging naar Paola Vasters van FastFocus voor een slimme oorsensor die continu lichaamswaarden kan meten.

Psychiater Yvette Roke van GGz Centraal, die de prijs in 2022 won met de SAM-app voor mensen met autisme, overhandigde de prijs. Met de oplossing van Ilse Verveer en de Mental Care Group kunnen mensen met trauma zelf aan de slag met EMDR. Zij krijgen dan een virtual reality-bril mee naar huis. Op deze manier kan een deel van de behandelingen – met name het herhalen van EMDR bij bepaalde herinneringen – buiten de behandelkamer plaatsvinden. Dat moet de druk op de ggz verlichten, zodat andere cliënten sneller kunnen worden geholpen.

Aanvulling
Ilse Verveer is blij verrast dat ‘haar’ idee bij het grote publiek zo in de smaak valt: “Er waren heel veel slimme zorgideeën en 24 mensen genomineerd. Dus dan is de kans niet zo groot.” Maar virtual reality is in opmars. Mental Care Group vroeg behandelaren waar ze behoefte aan hadden en de toepassing sluit goed aan bij het EMDR-protocol, zo legt ze uit. Dus één en één is drie. Verveer benadrukt dat de VR-toepassing niet bedoeld is als vervanging van de traditionele behandeling, maar als aanvulling daarop. “Tijdens de eerste sessies wordt gekeken of het iets is voor een cliënt en of hij of zij openstaat om er mee aan de slag te gaan. Vervolgens krijgt iemand twee weken een VR-bril mee naar huis.”

Spanning
Ilse Verveer: “In de bril worden vragen gesteld over de beleving van de traumatische herinneringen, over hoeveel spanning iemand ervaart en waar ze dat in voelen. Pas als de spanning echt lager wordt, is de sessie afgelopen.” Na twee weken komt de cliënt bij de behandelaar en worden de ervaringen geëvalueerd. De gegevens uit de VR-bril zijn dan te zien in een dashboard. Ze kunnen ook worden toegevoegd aan het elektronisch dossier, legt Verveer uit.

Risico’s
De ‘EMDR-bril’ is inmiddels getest bij zo’n zestig cliënten. De bevindingen worden nu geanalyseerd. Dit jaar wordt de pilot uitgebreid naar twintig locaties van de Mental Care Group. Momenteel wordt gekeken of de VR-toepassing meer gepersonaliseerd kan worden (“het balletje schiet nu alle kanten op, sommige cliënten hebben er behoefte aan dat die gewoon heen-en-weer gaat”, geeft Ilse Verveer als voorbeeld), maar er wordt ook gewerkt aan het trainen van personeel en het opzetten van goede administratie en technische ondersteuning. “Daarnaast proberen we de risico’s zo klein mogelijk te houden als een cliënt alleen thuis aan de slag gaat met zijn of haar trauma’s”, zegt Verveer. “De risico’s zijn niet zo groot. Uit interviews krijgen we wel terug dat cliënten het fijn vinden als er een naaste in de buurt is als de EMDR is afgelopen. Daarnaast willen we inbouwen dat er altijd een behandelaar bereikbaar is om iemand bij te staan.”

Potentie
“Virtual reality heeft veel potentie. Het is ook geschikt voor andere aandoeningen, maar deze toepassing is speciaal ontwikkeld voor het EMDR-protocol bij cliënten met traumaklachten of posttraumatische stressstoornis”, zo legt Ilse Verveer uit. “Je kunt VR-brillen gebruiken bij angststoornissen of exposuretherapie. We zijn dat voorzichtig aan het uitproberen, maar dat vraagt nog veel doorontwikkeling met cliënten, behandelaars, ons management en de leveranciers. We zijn nog lang niet zover dat we dat breed kunnen inzetten. Eerst maar eens de VR-bril voor EMDR.”

Lees ook andere artikelen over virtual reality (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/virtual reality)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

ilseverveer ilseverveer