Honderste ggz-instelling sluit aan op Landelijk Schakelpunt

De honderdste ggz-instelling heeft zich inmiddels via een elektronisch voorschrijfsysteem aangesloten op het Landelijk Schakelpunt (LSP), zo meldt beheerder VZVZ. Nummer honderd is Amethist Verslavingszorg, een middelgrote instelling die met name actief is in Flevoland.

Het LSP is in 2011 in het leven geroepen, nadat een landelijk schakelsysteem door de Eerste Kamer werd afgewezen. Bij huisartsen is het al ingeburgerd, maar in de ggz loopt het nog niet hard. In 2016 sloot de eerste aanbieder zich aan op het LSP. Vijf jaar geleden maakten nog maar twee instellingen in de geestelijke gezondheidszorg gebruik van het LSP, maar de laatste jaren is dat aantal enorm gestegen, zegt Zweder Bergman, sectorlead bij VZVZ (https://www.vzvz.nl/nieuws/honderdste-ggz-instelling-op-het-lsp-de-ervaring-van-amethist-verslavingszorg).

Gegevensuitwisseling
Met de toenemende druk op de zorg als geheel – en dus ook de GGGZ – is het nodig om de zorg toegankelijk te houden en cliënten zo goed mogelijke zorg te kunnen blijven bieden. Gegevensuitwisseling via een digitale landelijke infrastructuur draagt daaraan bij, vindt koepelorganisatie VZVZ (Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie).

VIPP
Om digitale gegevensuitwisseling te stimuleren kwam het ministerie van VWS in 2018 met het programma VIPP GGZ. Het doel van de regeling was onder meer om patiënten meer inzicht te geven in hun gezondheid, eenduidigheid creëren in verslaglegging, de uitwisseling van gegevens, het vergroten van de medicatieveiligheid en het stimuleren van e-health toepassingen door betere toegang tot informatie. Het programma gaf de afgelopen jaren een flinke stimulans aan het aantal aansluitingen op het LSP, aldus VZVZ.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

netwerk netwerk