Nieuwe beroepscode voor psychologen beschikbaar

Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) heeft de beroepscode voor psychologen vernieuwd. De beroepscode 2024 treedt per 1 april in werking (geen grap) en vervangt die van 2015. Het beschrijft aan welke uitgangspunten en richtlijnen psychologen zich moeten houden en is dus het ‘ethisch kompas in beroepsmatig handelen’ aldus het NIP.

De beroepscode is voor alle psychologen gratis te downloaden op de site van het NIP (https://psynip.nl/beroepskwaliteit/beroepscode/). ‘Iedere psycholoog houdt zich volgens de Beroepscode aan vier basisprincipes bij het beroepsmatig handelen: verantwoordelijkheid, integriteit, respect en deskundigheid’, zo schrijft het instituut. ‘Het vormt zo het uitgangspunt voor een zorgvuldige beroepsuitoefening en kan psychologen helpen bij het maken van ethische afwegingen.’

Kritisch
De afgelopen twee jaar heeft de centrale commissie beroepsethische zaken van het NIP hard gewerkt om de Beroepscode uit 2015 tegen een kritisch licht te houden, beroepscodes van andere beroepsverenigingen en uit andere landen te vergelijken, input en advies te vragen binnen en buiten de beroepsvereniging en vervolgens de teksten waar nodig te herzien of aan te vullen.

Eigen verantwoordelijkheid
“We zien de beroepscode echt als de basis van het kwalitatief handelen van alle Nederlandse psychologen. Daarom stellen we het ook beschikbaar voor iedereen, niet alleen voor onze leden. Let wel op: het is geen eenduidige handleiding, die zomaar uitsluitsel geeft over wat in elke situatie de juiste handelswijze is. De psycholoog heeft hierin een eigen verantwoordelijkheid om het op concrete situaties toe te passen”, zegt projectleider Henk Geertsema.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

beroepscodeNIP beroepscodeNIP