Zorgverzekeraars vragen om stevige maatregelen tegen ggz-wachtlijsten

In een brief aan de Tweede Kamer vraagt de branchevereniging van zorgverzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) om stevige maatregelen die helpen om de gespecialiseerde ggz beter toegankelijk te maken. De brief is opmerkelijk, omdat kritiek op de lange wachtlijsten doorgaans op de Zorgverzekeraars is gericht.
Volgens ZN werken de verzekeraars al jaren intensief samen met de ggz-sector om de wachttijden voor gespecialiseerde ggz te verkorten. De huidige maatregelen zijn volgens ZN echter niet voldoende; veel mensen met ernstige mentale klachten moeten nog steeds te lang wachten (langer dan de Treeknorm) op diagnostiek en een gespecialiseerde behandeling.

In de brief aan de Tweede Kamer (https://www.zn.nl/app/uploads/2024/04/Brief-Zorgverzekeraars-Nederland-tbv-commissiedebat-ggz-suicidepreventie-20240411.pdf) stelt ZN:

1. Zorgverzekeraars willen zekerheid van betrouwbare, actuele informatie over wachttijden en de opbouw van wachtlijsten van ggz-aanbieders zodat we de wachttijden beter kunnen terugdringen en verzekerden kunnen helpen met het vinden van een behandelplek met geen of minder wachttijd.

2. Blokkeer per direct het voornemen om de DSM-hoofdgroepdiagnose-informatie per 2025 van de zorgnota te schrappen. Er is nog geen zicht op een werkbaar alternatief. Bovendien zijn de aanspraak ggz en wachttijdinformatie gebaseerd op DSM-V en het schrappen leidt direct tot problemen met de zorgplicht en de rechtmatigheid van de ggz.

3. ZN vraagt om onderzoek naar de oorzaken van de explosieve groei van doorverwijzingen van de huisarts naar de gespecialiseerde ggz sinds 2019. Met daarbij bijzondere aandacht voor de impact op de wachttijden voor de ggz-specialismes zoals adhd en transgenderzorg.

4. Leg vast wat gemeenten minimaal moeten leveren als sociale basis voor hun inwoners, voorkom postcode-zorg en verzeker gemeenten van voldoende en stabiele financiering voor hun welzijn- en zorgtaken.

5. Zorg dat er per 1 januari 2025 een betaaltitel is voor de verkennende gesprekken die uitgezonderd zijn van het eigen risico. Op dit moment stagneert de opzet van deze netwerken omdat de beloofde betaaltitel er nog steeds niet is.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

Zorgverzekeraars Nederland Zorgverzekeraars Nederland

Reacties
Reactie: (M. Debije)
23-4-2024, 19:09
Zoals te verwachten: geen woord over: 1. de zorgplicht van de verzekeraars; 2. Het door hen niet nakomen van de Treeknormen; 3. Het eenzijdig verlengen van de Treeknorm wachttijd behandeking van 3 naar 4 maanden 4. Het niet informeren van verzekerden over hun zorgplicht 5. Het falikant mislukte medicatie-inkoopbeleid, dat niet centraal maar per verzekeraar eenzijdig wordt bepaald, waardoor artsen en apothekers onnodig veel tijd zijn op zoek naar alternatieven, hetgeen klauwen met tijd en geld kost, waardoor nog minder tijd voor andere patienten. Veel medicamenten zijn in Belgie en Duitsland wel verkrijgbaar, maar de farmaceutische industrie laat zich niet dicteren door de verzekeraars, die zelfs geprobeerd hebben af te dwingen om medicatie onder de kostprijs af te dwingen. Dit kost niet alleen meer onnodige opnames, maar gaat ook doden kosten, als dat al niet het geval is. Zie de leveringsproblemen bij longpatienten. De gevolgen in de zgn GGZ zijn gigantisch: zie het artikel van Jeanette Appelo in GGZ-Totaal d.d 25-09-2023. Conclusie: ZN: veel geschreeuw, weinig wol. Advies aan patienten en familie: stap naar de rechter, stel de verzekeraar in gebreke wegens contractbreuk door niet nakomen verplichte Treeknormen, onnodige immateriele schade en onnodige inkomstenderving door onnodig lang verblijf in ZW resp WIA en verlies van werk, en uiteindelijk de Bijstandswet.