VWS-aanpak verward gedrag heeft nog geen effect

De aanpak gericht op het verminderen van het aantal mensen met verward gedrag werpt nog geen vruchten af. Het aantal meldingen is niet gedaald. In 2023 was er zelfs sprake van een recordaantal.

Dat schrijft demissionair minister Conny Helder van VWS in een brief aan de Tweede Kamer (https://open.overheid.nl/documenten/42f10e6c-969e-4afe-acf2-345d82f6cce8/file). Zij gaat in op vragen van Sarah Dobbe (SP) en Michiel van Nispen (SP) over het verband tussen de wachtlijsten voor de ggz en de toename van personen met verward gedrag die in aanraking komen met de politie: de zogenaamde E33-meldingen.

Factsheet
Helder verwijst naar een factsheet van het Trimbos-instituut (https://www.trimbos.nl/wp-content/uploads/sites/31/2021/09/af1491-verwarde-personen-of-mensen-met-acute-zorgnood-.pdf) om te onderbouwen dat er geen direct verband is tussen de gestegen wachtlijsten en de toename van het aantal meldingen door de politie. “Personen met verward en/of onbegrepen gedrag zijn dus niet zonder meer gelijk te stellen aan mensen met een psychiatrische aandoening. De diverse samenstelling van de groep betekent zoals gezegd dat álle domeinen van de zorg en de maatschappelijke ondersteuning een rol hebben te spelen bij dit vraagstuk, niet uitsluitend de ggz.”

Druk
Toenemende sociale en financiële druk op kwetsbare burgers en problemen op het gebied van wonen en zorg dragen ook bij aan de stijging van het aantal mensen met verward gedrag, aldus de minister. Ook melden burgers sneller overlast.

Tweeledig
De nieuwe beleidsaanpak leidde nog niet tot een daling, maar dat moet wel gaan gebeuren, zegt VWS. Die aanpak is tweeledig. Enerzijds draait het om hulp aan de juiste personen om te zorgen dat ze niet in aanraking komen met politie en justitie. Anderzijds zet VWS in op het opschalen van levensloopaanpak om zo een domeinoverstijgend zorg- en ondersteuningsaanbod te organiseren voor personen die agressief of gevaarlijk gedrag kunnen vertonen. Daarvoor is extra geld beschikbaar gemaakt. Ook zijn het dashboard beveiligde bedden en het Landelijk Coördinatiepunt Beveiligde Bedden (LCBB) ingericht.

 

Lees ook andere artikelen over verward gedrag (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/verward gedrag)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

verward verward