De Bibliotheek

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz

 

Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensenten Johan Atsma en Judith de Roos kunnen dat niet allemaal lezen en recenseren. Daarom geven we regelmatig in De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek) een overzicht van wat er zoal binnenkomt. Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.

Vuile was (https://www.spectrumboeken.nl/producten/vuile-was-9789000394807)
Richard Pink en Roxanne Emery

Wat als je je niet meer hoeft te schamen voor het feit dat je standaard te laat komt, of dat je zo gefocust bent op iets, dat je vergeet wat je eigenlijk moest doen? En hoe kun je er als partner, ouder of vriend voor zorgen dat je niet gefrustreerd raakt, maar juist empathisch en behulpzaam blijft?

Roxanne Emery, die als volwassene gediagnosticeerd werd met ADHD en haar man, niet-ADHD’er Richard Pink, bieden met Vuile was een ongecensureerd kijkje in het chaotische leven met ADHD.

Leer jezelf accepteren met dit boek vol simpele tips die écht werken voor jouw brein, en zet als partner, ouder of vriend je frustratie om in geduld. Vuile was is een even humoristische als empathische gids die je leert om te stoppen met geloven dat er iets fundamenteel mis met jou of je dierbare zou zijn.
Meer informatie... (https://www.spectrumboeken.nl/producten/vuile-was-9789000394807)

 

Ik vraag dit voor een vriend(in).123 vragen over seksueel misbruik (https://uitgeverijmens.nl/boeken/ik-vraag-dit-voor-een-vriendin/)
Iva Bicanic, Miranda Freriks en Esther Verhees

Seksueel misbruik is een ontwrichtende ervaring, die diepe sporen kan achterlaten. Het is dan ook niet vreemd dat mensen die dit overkomt met veel vragen zitten. Misschien herken je ze wel: Kan ik beter wel of niet vertellen wat ik heb meegemaakt? Hoe kan ik omgaan met schuld- en schaamtegevoelens? Waarom deed niemand iets? Kan ik ooit weer iemand vertrouwen? Doet mijn leven er nog toe? Waar vind ik hulp? En soms voelen zulke vragen zo beladen dat je ze hooguit ‘voor een vriend(in)’ durft te stellen…

In dit boek wordt antwoord gegeven op 123 veel voorkomende vragen over seksueel misbruik. De auteurs richten zich hierbij met name op de vragen van volwassenen die als kind seksueel misbruik hebben meegemaakt. De onderwerpen worden belicht ... Meer informatie... (https://uitgeverijmens.nl/boeken/ik-vraag-dit-voor-een-vriendin/)

 

Een psychodynamische psychiatrie. Beter door waarheid (https://gompel-svacina.eu/product/een-psychodynamische-psychiatrie/)
Mark Kinet

Deze uitgave biedt een originele kijk op de belangrijkste thema’s binnen een psychoanalytisch georiënteerde psychiatrie en psychotherapie. In zijn gracieuze en onnavolgbare stijl navigeert Mark Kinet tussen psychoanalytische divergenties en convergenties. Hij weeft van de psychoanalytische geschiedenis een mooi tapijt en toont aan waar het overlapt met – en zich onderscheidt van – geneeskunde, filosofie en literatuur.

Het boek toont de psychoanalyse als een rijke gedachtewereld, een eenheid in verscheidenheid, zonder muggenzifterij. Het bevrijdt de psychoanalyse van een overmatige zelfbetrokkenheid en kan de psychiatrie helpen om weer substantie te krijgen, voeling te krijgen met het geleefde leven. Meer informatie... (https://gompel-svacina.eu/product/een-psychodynamische-psychiatrie/)

 

Zie mij (https://www.kelbo.nl/nl/boeken/9789493364172/zie-mij-astrid-janson)
Astrid Janson

In dit boek neemt de schrijver je mee, als ervaringsdeskundige, in de onbekende en onzichtbare wereld van iemand met een hechtingsstoornis. Door het boek te lezen leer je anders te kijken, te luisteren en krijg je inzicht in wat er nodig is voordat je hulp kan bieden. Janson legtuit wat de verschillen zijn tussen de wereld van iemand met een hechtingsstoornis en de wereld van mensen met hechting. Je leert meer over de binnenkant van iemand met een hechtingsstoornis en welke gevolgen dit heeft in het dagelijks functioneren. Een van de belangrijkste verschillen is het bewustzijn en de ervaring van veilig zijn. De mensen die hechting hebben mogen ervaren en ontwikkelen, zijn zich vaak niet bewust van dit essentiële onderdeel. Door dit boek te lezen word je bewuster van onder andere de invloed van lichaamstaal en de basis die ieder mens in zich heeft. Je krijgt meer inzicht in wat er nodig is om een stukje veiligheid te creëren om zo beter hulp te kunnen bieden aan degene die dit nodig hebben. Het boek bevat meer dan 70 foto’s om zo het leerproces visueel te ondersteunen. Meer informatie... (https://www.kelbo.nl/nl/boeken/9789493364172/zie-mij-astrid-janson)

 

Rustig slapen, je leven lang een goede nachtrust (https://www.boompsychologie.nl/product/100-15047_Rustig-slapen)
Ingrid Verbeek

Slaap is onmisbaar om overdag goed te functioneren en te kunnen genieten van de mooie dingen in het leven. Helaas is slapeloosheid voor veel mensen iedere nacht weer een gevecht. Maar er is hoop.
Ingrid Verbeek is somnoloog-slaaptherapeut en heeft jarenlange ervaring met het begeleiden van slechte slapers. Haar belangrijkste advies voor de onrustige slaper is: er is iets aan te doen! Je kunt op heel veel manieren goed slapen. Verbeek geeft advies voor een goede nachtrust in iedere levensfase. Aan slechte slapers die beter willen slapen en aan goede slapers die goed willen blijven slapen. Dit doet zij aan de hand van informatie over slaap, concrete opdrachten, persoonlijke verhalen en voorbeelden van mensen die zij in haar praktijk tegenkwam.
Rustig slapen is een op wetenschappelijke feiten gebaseerd zelfhulpboek. Je kunt testen in hoeverre je een slaapprobleem hebt. Meer informatie... (https://www.boompsychologie.nl/product/100-15047_Rustig-slapen)

 

Handboek psychiatrie en zwangerschap (https://www.boompsychologie.nl/product/100-8169_Handboek-psychiatrie-en-zwangerschap)
Mijke Lambregtse-van den Berg, Inge van Kamp, Hanneke Wennink

Zwangerschap is een life-event en meestal een blijde gebeurtenis, maar ook een ernstig complicerende factor in de behandeling van de vrouw met een psychiatrische aandoening. Een psychiatrische kwetsbaarheid of aandoening, al dan niet met gebruik van psychofarmaca, kan anderzijds ook negatieve effecten hebben op het (ongeboren) kind, op het verloop van de zwangerschap en de bevalling en op de moeder-kindrelatie. Er moet dus bij een kinderwens of een zwangerschap steeds rekening worden gehouden met de belangen van zowel de (aanstaande) moeder als van het (ongeboren) kind.
Met name in het afgelopen decennium is er een enorme kennisontwikkeling geweest op het gebied van preventie, detectie en behandeling van psychische aandoeningen voor, tijdens en na de zwangerschap, de daarmee samenhangende factoren en de gevolgen voor moeder, kind en gezin. Een multidisciplinaire aanpak is gewenst om op al deze aspecten te anticiperen, zodat adequate ’ketenzorg-op-maat’ kan worden geleverd. Meer informatie... (https://www.boompsychologie.nl/product/100-8169_Handboek-psychiatrie-en-zwangerschap)
 

Lees hier eerdere afleveringen van De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.

Bibliotheek Bibliotheek