De Podcasts

Door Judith de Roos

Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz.

Deze week: Cadeautje verpakt in prikkeldraad (https://open.spotify.com/episode/0HWQQk8OymEe2GQmZiVS3O?si=SvvWcK9pRiuMmQ5r3lH3Ww)

En weer heb ik een pareltje gevonden tussen de honderden podcastseries die er zijn!

Cadeautje verpakt in prikkeldraad is een serie waarbij Greet Vonk in gesprek gaat mensen die een moeilijke tijd hebben doorgemaakt. Vonk ziet moeilijke tijden ook als cadeautjes, hoe lastig ze ook zijn, helaas zitten ze wel verpakt in prikkeldraad. Er staan maar liefst 57 afleveringen online, want iedere twee weken klimt ze achter de microfoon. De onderwerpen zijn erg divers (ongewenste kinderloosheid, iemand die seksueel misbruikt werd en hier een theatervoorstelling over maakt, een man die psychoses had en nu workshops geeft, iemand met een toxische liefdesrelatie, een jongen die als 7-jarige zijn hele familie verloor).

Vonk, die therapeut is, staat ze vriendelijk te woord, vraagt door en luistert écht naar haar gasten. Ze hoopt met de podcast mensen te inspireren en kennis aan te reiken waardoor je een andere kijk krijgt op de ellende van jezelf of van iemand anders.

Het zijn regelmatig hartverscheurende verhalen waar dan toch een positief staartje aan zit. Er komen ook wat bekende namen voorbij; zo kwam psychoanaliticus Paul Verhaege voorbij met zijn persoonlijke verhaal, Bram Bakker, en ook Dirk de Wachter was van de partij.

De uitzendingen duren tussen de 35 en 45 minuten en zijn prettig om te luisteren.

In deze uitzending (https://open.spotify.com/episode/0HWQQk8OymEe2GQmZiVS3O?si=SvvWcK9pRiuMmQ5r3lH3Ww) het verhaal van iemand die haar ouders verloor toen ze drie maanden oud was. Naar aanleiding van de gevolgen daarvan schreef ze een boek over intergenerationeel trauma.

 

Lees ook andere getipte podcasts! (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4365961/nieuws/de_podcasts.html?page=0)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

cadeautje cadeautje