Nieuw onderzoek: ECT is een veilige en effectieve behandeling voor ernstige psychische aandoeningen

Elektroconvulsietherapie (ECT) is een veilige en effectieve behandeling voor ernstige psychische aandoeningen. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd gepresenteerd op het jaarlijkse congres van de European Psychiatric Association, dat van 6 tot 9 april plaatsvond in Boedapest, Hongarije.

Julie Langan Martin, van de Universiteit van Glasgow in het Verenigd Koninkrijk, en zijn collega’s onderzochten het gebruik van ECT tussen 2009 tot 2019 in Schotland, en de effectiviteit en bijwerkingen ervan voor een scala aan veelvoorkomende psychiatrische stoornissen, waaronder depressie, bipolaire depressie, schizofrenie en manie.

De onderzoekers identificeerden 4.826 ziekte-episodes waarbij ECT werd toegepast, voornamelijk bij vrouwen (68,4 procent). Het gemiddelde aantal behandelingen per episode was 9,59.
Complicaties die optraden waren anesthetische problemen en langdurige aanvallen (minder dan één procent van de behandelingen voor beide), evenals cardiovasculaire problemen (2,2 procent), misselijkheid (7,2 procent) en spierpijn (12 procent). (Tijdelijke) verwarring of cognitieve bijwerkingen werden gemeld bij 33,1 procent van de behandelingsafleveringen.

Julian Beezhold, secretaris-generaal van de European Psychiatric Association, in een verklaring: ”Dit onderzoek weerlegt veelvoorkomende misvattingen en stigma’s rond ECT, en biedt waardevolle inzichten die de publieke opinie kunnen veranderen en geïnformeerde discussies onder zorgprofessionals kunnen stimuleren.”
Meer informatie over dit onderzoek vind je hier. (https://www.europsy.net/app/uploads/2024/04/EPA-2024-Electroconvulsive-Therapy-ECT-Press-Release.pdf)

Lees ook andere artikelen over ECT (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/ect)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

ect ect

Reacties
Reactie: (Ed Belt)
18-5-2024, 20:55
ECT een veilige en effectieve behandeling. Wel 33,1 % (tijdelijke) verwarring of cognitieve bijwerkingen. Noem dat maar veilig en effectief. Ik kreeg 17 ECT-behandelingen met 0,0 effect op mijn depressie en ik kwam eruit als een zombie. Als je mij destijds bij mijn huis de weg naar de binnenstad zou vragen, zou ik je alleen kunnen vertellen dat je linksaf moest, dan ergens in de buurt van de AH uit zou komen en daarna wist ik het echt niet meer. Veel herinneringen kwamen wel terug maar ik ben nog steeds hele stukken uit mijn leven kwijt. Als ik nu naar de binnenstad rijd, moet ik nog steeds goed bedenken bij welke rotonde ik rechtsaf moet slaan. Van de depressies heb ik al jarenlang geen last meer sinds ik vervroegd met pensioen ben gegaan en geen last meer heb van de stress van de eindeloze reeks reorganisaties en onderwijs'vernieuwingen'.