Overzichtskaart crisis bij autisme beschikbaar

In april is de Overzichtskaart crisis bij autisme gepubliceerd. Dit hulpmiddel om de crisisbehandeling aan jongeren en volwassenen met autisme te verbeteren is nu gratis te downloaden.

Dat meldt Kenniscentrum Phrenos op haar website (https://kenniscentrumphrenos.nl/nieuw-overzichtskaart-crisis-bij-autisme/). De overzichtskaart is gemaakt door Lisa Snip, GZ-psycholoog bij GGZ NHN. Het product werd ‘geadopteerd’ door Netwerk Innovatie & Productontwikkeling Autisme (NIPA), dat daarmee een soort keurmark afgeeft. Naast GGZ NHN zijn Altrecht, Rivierduinen, Lister en Youz/Leo Kannerhuis betrokken. De kaart kan worden gebruikt als middel om de wederzijdse beïnvloeding van betrokkenen tijdens een crisis te onderzoeken. Dit kan helpen bij het verbeteren van crisisbehandeling aan mensen met autisme.

Effectieve coping
Wanneer er crisis ontstaat, is het voor iedereen een uitdaging om helpende effectieve coping te blijven inzetten. Dit geldt zowel voor personen met autisme als voor hun naasten en hulpverleners. De overzichtskaart illustreert hoe alle betrokkenen in situaties met hoge stress kunnen vervallen in valkuilen, waardoor het risico op negatieve spiralen ontstaat. Daarnaast geeft de overzichtskaart aanbevelingen om niet in een dynamiek te raken die de crisis verergert. Dit kan het behandelteam helpen de focus te houden op het autismevriendelijk houden van de behandeling, ook als het crisisgedrag op de voorgrond staat.

 

Download hier de Overzichtskaart crisis bij autisme (https://kenniscentrumphrenos.nl/assets/2024/04/Overzichtskaart-aanbevelingen-crisis-bij-autisme.pdf)

Download hier de toelichting (https://kenniscentrumphrenos.nl/assets/2024/04/Toelichting-Overzichtskaart-crisis-bij-autisme.pdf)

 

Lees ook andere artikelen over autisme (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/autisme)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Overzichtskaart-aanbevelingen-crisis-bij-autisme Overzichtskaart-aanbevelingen-crisis-bij-autisme