Nederlanders slikken verslavende slaap- en kalmeringsmiddelen veel te lang

Meer dan 125.000 mensen slikken veel te lang benzodiazepinen, oftewel benzo’s. Omdat de slaap- en kalmeringsmiddelen sterk verslavend zijn, mogen ze maar twee weken achter elkaar worden gebruikt maar veel mensen gaan daar fors overheen. Huisartsen schrijven ze langer voor dan hun richtlijn toelaat.

Zo blijkt uit onderzoek van journalistenplatform Investico (https://www.platform-investico.nl/onderzoeken/125-duizend-nederlanders-slikken-het-hele-jaar-verslavende-slaap-en-kalmeringsmiddelen) in opdracht van Trouw en De Groene Amsterdammer. Investico vroeg gegevens op bij Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). Ruim 1,2 miljoen mensen krijgen benzo’s voorgeschreven. Daarvan gebruiken 125.100 mensen benzo’s meer dan 365 dagen per jaar, 272.100 mensen slikken de medicijnen meer dan acht maanden en 410.300 mensen meer dan vier maanden. Over bestellingen benzo’s via internet zijn nauwelijks gegevens bekend, laat staan over de scheikundige klonen ervan.

Afbouwen
Huisartsen mogen volgens hun eigen richtlijn maximaal 5 tot 10 tabletten voorschrijven. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de opsteller van de richtlijn, weet niet of huisartsen zich hieraan houden. Door de werkdruk hebben ze niet altijd genoeg tijd om patiënten te helpen afbouwen, aldus de NHG. De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) biedt ondersteuning met afbouwprogramma’s, maar die zijn complex en tijdrovend. Binnen het IZA is afgesproken dat huisartsen hier meer tijd voor krijgen, maar het effect daarvan is nog niet te merken.  

Basispakket
Benzodiazepinen worden in principe niet betaald uit het basispakket van de zorgverzekering. Uit de cijfers van SFK blijkt dat in 2023 meer dan 800.000 patiënten de medicatie zelf betaalden. Waarschijnlijk krijgen de andere 400.000 mensen de medicijnen vergoed, bijvoorbeeld omdat ze een permanente angststoornis hebben. De prijs is niet heel hoog. Een pakje oxazepam om de week mee door te komen kost de eerste keer 16 euro, herhaalrecepten zijn een tientje goedkoper.

 

Lees ook andere artikelen over medicijnen (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/geneesmiddelen)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

pillen pillen

Reacties
Reactie: (Henk Tettero)
18-5-2024, 11:36
Ben een paar keer opgenomen in een GGZ instelling. Een psychiater was vel anti benzo's. Daar kreeg je bij opname hooguit 10 dagen oxazepam. Bij een andere opname schreef de verslavingsarts continue diazepam voor. Hij heeft me van de ene verslaving in de andere verslaving geholpen. Op de vraag hoe af te bouwen kreeg je van arts cq apotheker geen reactie. Zelf afgebouwd via info bij het RDW en KPMG. Duurde 6 weken.