Eén week pauze van sociale media geeft jonge vrouwen al positiever zelfbeeld

Er is veel en toenemend bewijs voor de potentieel negatieve effecten van sociale media op de geestelijke gezondheid, variërend van verslavende effecten, verstoring in het slaappatroon en effecten op het lichaamsbeeld. Een nieuwe studie, uitgevoerd door de Universiteit van York, heeft nu aangetoond dat jonge vrouwen die een socialemediapauze namen van slechts één week een aanzienlijke toename in zelfvertrouwen en lichaamsbeeld hadden. Het effect was vooral zichtbaar bij degenen die het meest vatbaar zijn voor internalisatie van het slankheidsideaal.

Mede-onderzoeker Jennifer Mills: ”De statisticus in mij was enthousiast - we zien niet vaak effectgroottes van deze omvang in mijn onderzoeksgebied van de psychologie omdat menselijk gedrag gecompliceerd is en er veel variabiliteit is. We hopen dat deze studie kan worden gebruikt om jongeren te beschermen en invloed uit te oefenen op socialemediabedrijven om gebruikers meer zeggenschap te geven over hoe ze met deze platforms omgaan.”

Het artikel, dat deze week verscheen in het tijdschrift Body Image (https://dx.doi.org/10.1016/j.bodyim.2024.101715), wordt beschouwd als de eerste die specifiek kijkt naar socialemediapauzes en lichaamsbeeld.


Over het onderzoek

De onderzoekers verwachtten dat er misschien problemen in de werving wervingsuitdagingen zouden zijn, maar het bleek dat er enthousiasme was voor het nemen van een socialemediapauze onder de 66 eerstejaars vrouwelijke studenten die deelnamen.

De helft van de deelnemers kreeg de opdracht om hun sociale media zoals gewoonlijk te blijven gebruiken, terwijl de andere helft instructies kreeg om gedurende één week geen Instagram, Facebook, Twitter en TikTok en andere sociale media te gebruiken. Zowel vóór als na deze week werden vragenlijsten afgenomen.

Mills: ”Er is natuurlijke variabiliteit in hoe mensen zich voelen over hun lichaam en over zichzelf in het algemeen, dus dat hebben we in statistische zin meegewogen. Maar zelfs daarna waren er nog significante verschillen tussen de groepen na één week,” Volgens haar zijn de verschillen groot in vergelijking met onderzoeken rond eetstoornissen en de effecten van media, zoals tijdschriften gericht op vrouwen.

”Toen kon je maar zo veel minuten of uren besteden aan het kijken naar mode- en beautytijdschriften en ze kwamen maar eens per maand uit. Er was een eindige hoeveelheid inhoud waaraan je zou worden blootgesteld. Met sociale media is het oneindig. Het is altijd nieuw en vernieuwend, wat het beloningssysteem van ons brein activeert. Het wil ons meer en meer van iets laten hebben.”

Volgens Mills kunnen de resultaten komen doordat vrouwen veel minder tijd besteden aan gedragingen die bekend staan om hun nadelige effect, zoals vergelijkingen met anderen, maar ze hebben mogelijk ook sociale media vervangen door gezonder gedrag. ”Als we meer tijd doorbrengen in het echte leven, socialiseren met vrienden, slapen, naar buiten gaan, sporten, zouden er secundaire gedragingen kunnen zijn die het gat opvullen dat is achtergelaten door sociale media. Toekomstig onderzoek zal proberen dat te ontwarren.”

Het hele (Engelstalige) artikel is hier te vinden (https://dx.doi.org/10.1016/j.bodyim.2024.101715)

Lees ook andere artikelen over eetstoornissen (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/eetstoornissen)
Lees ook andere artikelen over sociale media en mentale problemen (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/sociale%20media)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

anorexia 3 anorexia 3