Aantal zelfdodingen in Nederland blijft constant

Het zelfdodingscijfer blijft de laatste jaren constant met iets meer dan tien per honderdduizend inwoners. Afgelopen jaar maakten 1862 mensen een eind aan hun leven. Dat zijn gemiddeld meer dan vijf zelfdodingen per dag.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) (https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2024/18/1-862-zelfdodingen-in-2023). In het zelfdodingscijfer is rekening gehouden met de bevolkingsgroei en de vergrijzing, zodat verschillende jaren met elkaar kunnen worden vergeleken.

Mannen en vrouwen
Het over all zelfdodingscijfer was 10,4 in 2023. Onder mannen was dit cijfer 14,7 op honderdduizend. Dat is meer dan twee keer zoveel als onder vrouwen. Daar was het zelfdodingscijfer 6,2. Er was altijd al verschil, maar dat is vergroot omdat het aantal zelfdodingen bij vrouwen sterker daalt. Voor mannen en voor vrouwen geldt: Boven de 40 jaar is het zelfdodingscijfer het hoogst. Bij twintigers en dertigers is het licht toegenomen, bij vijftigers en zestigers ietsje afgenomen.

Ouderen en jongeren
Na een sterke stijging van de cijfers in de jaren zeventig en tachtig (met een piek in 1984 door de recessie), daalde het aantal zelfdodingen een beetje. In 2008 was er een tweede piek door de kredietcrisis. Sinds 2013 stabiliseerde het aantal zelfdodingen. Zelfdoding komt aanzienlijk meer voor onder ouderen dan onder jongeren. Tot deze eeuw was het cijfer het hoogst bij 80+. De laatste is dit in de leeftijd 40 tot 60 jaar, maar de verschillen tussen de leeftijdsgroepen zijn kleiner geworden. Voor mannen tussen de 20 en 60 jaar was het zelfdodingscijfer in de meest recente jaren net zo hoog als in de jaren tachtig.

Het zelfdodingscijfer onder jongeren is lager dan in andere leeftijdsgroepen, maar het is een relatief vaak voorkomende doodsoorzaak doordat op deze leeftijd minder mensen overlijden. Bij de twintigers die van 2020 tot en met 2023 stierven, overleed 31 procent door zelfdoding. In het begin van de eeuw was dat 17 procent, en in de jaren zeventig 9 procent. Bij tieners is een soortgelijke trend te zien.

 

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

zelfdodingendepressie zelfdodingendepressie