‘Zorg bij psychose sluit niet aan op persoonlijk herstel’

Het huidige ggz-aanbod lijkt niet altijd goed aan te sluiten op het persoonlijk herstelproces voor mensen met een psychose. Er is een verandering nodig van een klinisch georiënteerde naar een persoonsgerichte focus in de behandeling en een betere aansluiting bij het sociaal domein en de directe omgeving van een individu.

Dat is de belangrijkste conclusie uit een meta-analyse (https://kenniscentrumphrenos.nl/verbeteren-mensen-met-een-psychose-in-hun-persoonlijk-herstel-en-kwaliteit-van-leven/) die kenniscentrum Phrenos deed in samenwerking met Amsterdam UMC en UMCG. Zij bekeken de veranderingen over tijd in persoonlijk herstel en kwaliteit van leven van mensen met schizofreniespectrumstoornissen. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd (https://academic.oup.com/schizophreniabulletin/advance-article/doi/10.1093/schbul/sbae045/7645214?login=false) in Schizophrenia Bulletin.  

Hersteldomein
Schizofreniespectrumstoornissen (SSD) hebben een negatieve invloed op meerdere levensgebieden. Persoonlijk herstel en kwaliteit van leven zijn een steeds belangrijker punt van aandacht in de zorg en ondersteuning van mensen met SSD. Dit hersteldomein wordt daarom steeds vaker onderzocht. Persoonlijk herstel en kwaliteit van leven zijn unieke individuele en deels gemeenschappelijke processen gericht op het opnieuw oppakken van je leven, ondanks het psychische probleem, en het opnieuw betekenis geven aan je eigen identiteit en je omgeving. Er worden inmiddels verschillende maten gebruikt om persoonlijk herstel te meten en hierdoor wordt persoonlijk herstel steeds vaker onderzocht. Maar een overkoepelend beeld in hoeverre mensen met SSD op deze maten verbeteren over tijd ontbrak nog. In de meta-analyse werd gekeken naar de langetermijnveranderingen in persoonlijk herstel en kwaliteit van leven plus welke factoren invloed hebben op deze veranderingen over tijd.

CHIME
De onderzoekers zagen een lichte verbetering in algemene mate van persoonlijk herstel en kwaliteit van leven. Er was nauwelijks of geen verbetering over tijd  bij specifieke domeinen van persoonlijk herstel volgens het CHIME-begrippenkader voor herstel (verbondenheid, hoop en optimisme, identiteit, betekenis en empowerment). Mensen die een andere diagnose dan schizofrenie hebben gehad en mensen met een jongere leeftijd verbeteren sterker op persoonlijk herstel en kwaliteit van leven. Ziekteduur heeft hier geen invloed op.

Het ggz-aanbod lijkt niet altijd goed aan te sluiten op het persoonlijk herstelproces voor mensen met een psychose. De bescheiden indicaties van verbetering die de onderzoekers hebben gevonden, zeker vergeleken met verbetering van symptomen en maatschappelijk functioneren, wijzen op een behoefte aan zorg en ondersteuning die beter aansluit op het persoonlijk herstelproces, aldus kenniscentrum Phrenos.

Illustratie: Hester van de Grift (https://hester-vandegrift.blogspot.com/)

 

Lees ook andere artikelen over schizofrenie (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/schizofrenie)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

GGZtotaalDONDERWOLKDEPRI GGZtotaalDONDERWOLKDEPRI