Ongeveer 40 procent van de jongeren heeft weleens moeite met het betalen van een rekening, een deel daarvan zelfs vaker. Een kwart heeft schulden. Die lopen uiteen van enkele honderden tot zelfs tienduizenden euro.
Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van incasso- en gerechtsdeurwaardersorganisatie Flanderijn onder meer dan duizend jongeren van 18 tot 30 jaar. Vooral het betalen van de zorgpremie zorgde voor problemen: een derde van jongeren geeft aan dat die rekening weleens blijft liggen.
Relatief klein
Flanderijn meldt dat een kwart van de jongeren op dit moment een schuld heeft, waarbij studieschuld en hypotheek niet meetellen. Bij de meeste jongeren gaat het om een relatief kleine schuld van maximaal 250 euro. Van de ondervraagden zegt 5 procent een schuld te hebben tussen de 300 en 20.000 euro.
Verleidingen
Volgens Flanderijn steken jongeren zich in de schulden doordat ze aan veel verleidingen blootstaan om geld uit te geven, bijvoorbeeld aan kleding en uitgaan. En als er dan een betalingsachterstand ontstaat, ondernemen de jongeren niet snel actie. De meesten schamen zich ervoor en vinden het moeilijk om erover te praten. Ook bel-angst speelt mee: veel jongeren pakken minder snel de telefoon. Ze zijn gewend om te communiceren via WhatsApp of social media.
Lees ook andere artikelen over schulden (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/schulden)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).