De Bibliotheek

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz

 

Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensenten Johan Atsma en Judith de Roos kunnen dat niet allemaal lezen en recenseren. Daarom geven we regelmatig in De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek) een overzicht van wat er zoal binnenkomt. Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.

 

Hoe zware dagen dragen (https://www.thema.nl/ebook-hoe-zware-dagen-dragen/)
Uus Knops (Auteur), Dirk De Wachter (Redacteur), Annelies Verlinden (Redacteur)

Zware dagen. Of ze nu te maken hebben met zwaarmoedigheid, een persoonlijke tegenslag, het gemis van iemand die we liefhebben, we komen er allemaal mee in aanraking. Het ontkennen van die dagen heeft geen zin, zoeken naar een manier om ze te dragen, dat dan weer wel.

Psychiater Uus Knops gaat op zoek naar handvaten om die zwaarte te dragen. Daarvoor spreekt ze met mensen van zeer diverse pluimage. Wat ze gemeen hebben is dat zij meesters in hun metier zijn, uitblinkers in de kunst, de filosofie, de geneeskunde, de journalistiek, enzovoort.

Dirk De Wachter, Annelies Verlinden, Stef Bos, Ann Wauters, Berlinde De Bruyckere, Ignaas Devisch, Ine Van Wymersch, Lieve Blanquaert, Coen Verbraak en Servaas Bingé laten hun licht schijnen over donkere, zware dagen. Uus luistert, reflecteert en helpt ons tot het besef te komen dat we allemaal experts zijn in ons eigen leven. Als we erin slagen om onbevangen in een gesprek te stappen, dan zullen we versteld staan van hoeveel wijsheid we elkaar te bieden hebben.
Lees meer... (https://www.thema.nl/ebook-hoe-zware-dagen-dragen/)

 

Handboek culturele psychiatrie en psychotherapie (https://www.boompsychologie.nl/product/100-9213_Handboek-culturele-psychiatrie-en-psychotherapie)
Redactie: Joop de Jong, Rob van Dijk

Er is een verband tussen enerzijds culturele achtergrond, etniciteit en herkomst van individuen en anderzijds de verschijningsvorm van psychische aandoeningen, hulpzoekgedrag, maar ook de effectiviteit van behandelmethoden in de ggz. Onderzoek heeft inmiddels concrete aanwijzingen gegeven dat brein en cultuur in een specifieke lokale context sterk met elkaar verweven zijn en elkaar over en weer beïnvloeden.

Hulpverleners signaleren culturele vertekening in het gebruik van psychodiagnostische instrumenten bij patiënten met een migratieachtergrond. Ook sluiten therapeutische interventies in wisselende mate aan bij de betekeniswereld van groepen patiënten, waardoor ze niet zonder meer in te zetten zijn bij elke patiënt. Denk bijvoorbeeld aan de westerse aanname van het belang van autonomie, eigen verantwoordelijkheid, wilsbekwaamheid en de eigen regie van de patiënt (tweede, geheel herziene druk).
Lees meer... (https://www.boompsychologie.nl/product/100-9213_Handboek-culturele-psychiatrie-en-psychotherapie)

 

Mensenkennis. Inleiding tot de karakterkunde (https://www.boompsychologie.nl/product/100-10354_Mensenkennis)
Alfred Adler

Alfred Adler (1870-1937) geldt tezamen met zijn tijdgenoten Sigmund Freud en Carl Jung als grondlegger van de moderne dieptepsychologie. Hij was de geestelijk vader van de ’Individualpsychologie’, waarin de overtuiging centraal staat dat elk individu een unieke en aparte eenheid vormt. Adler meende dat de mens slechts begrepen kan worden als een ondeelbaar persoon met een geheel eigen ’levensoriëntatie’, en niet als een optelsom van elkaar onderling beconcurrerende neurosen en verdringingen. De termen die hij hanteerde, zijn later psychologische kernbegrippen geworden, zoals ’minderwaardigheidscomplex’, ’geldingsdrang’, ’machtsstreven ’, ’gemeenschapsgevoel’, ’overcompensatie’ en ’het creatieve zelf’.

’Mensenkennis’ is Adlers bekendste, meest gelezen en tevens belangrijkste werk wat betreft de uiteenzetting van zijn visie voor een breed publiek. Van dit klassieke handboek zijn niet voor niets sinds het verschijnen wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht. In ’Mensenkennis’ ontvouwt Adler een in essentie positief mensbeeld, waarin samenwerking wordt gezien als vruchtbaarder dan competitie, waarin elk kind wordt gezien als een individu met een geheel eigen persoonlijkheid, waarin gezin en school worden aangemerkt als de belangrijkste instelling voor de ontwikkeling van jongeren, en waarin het leven wordt opgevat als het creatief overwinnen van problemen. De boodschap is dat mensen beter kunnen leven als zij beter begrip hebben van elkaar. Lees meer... (https://www.boompsychologie.nl/product/100-10354_Mensenkennis)

 

Blijk ik het gekkie te zijn (https://floracreations.eu/index.php/product/boek-blijk-ik-het-gekkie-te-zijn-flora-willemsen/)
Flora Willemsen

Een waargebeurd verhaal van Flora Willemsen die op haar 25ste haar eerste psychose beleeft. Destijds in 2001 werd haar diagnose ‘bipolaire stoornis met een gevoeligheid voor psychose’ niet gesteld. Deze eerste psychose werd afgedaan als een éénmalige gebeurtenis. De vermoedens dat ze gedrogeerd was in het buitenland is met bloedtesten niet bevestigd. Wat resulteerde dat Floor destijds in haar psychose is blijven geloven als ‘de werkelijkheid’.

Vervolgens heeft ze 9 jaar lang onstabiel, hypomaan en tegen het manische aan geleefd in de veronderstelling dat iedereen gek was behalve zij. Pas toen ze in 2010 een tweede keer psychotisch werd was er een psychiater die haar een diagnose gaf.

Sindsdien heeft ze haar aandoening geaccepteerd, omarmt en haar leven anders ingericht om te voorkomen ooit nog psychotisch te worden. Het leven met een psychische gevoeligheid is een continu bewaking voor balans. Lees meer... (https://floracreations.eu/index.php/product/boek-blijk-ik-het-gekkie-te-zijn-flora-willemsen/)

 

Tim - De officiële biografie van Avicii (https://www.kosmosuitgevers.nl/boek/tim-de-officiele-biografie-van-avicii-paperback/)
Mans Mosesson

Tim Bergling was een zeer succesvolle dj en producer, maar ook een introverte jongen die moeilijk om kon gaan met zijn wereldwijde succes. Zijn mentale en fysieke problemen hadden het einde van zijn leven tot gevolg. Onderzoeksjournalist Måns Mosesson schetst, door middel van interviews met Tims familie, vrienden en collega’s uit de muziekindustrie een eerlijk en aangrijpend beeld van Tim en zijn zoektocht in het leven. ‘Tim’ is een aangrijpend verhaal over je weg vinden in het leven, terwijl je op jonge leeftijd te maken hebt met stress, depressie, angst, megasucces, roem en verslaving. Lees meer... (https://www.kosmosuitgevers.nl/boek/tim-de-officiele-biografie-van-avicii-paperback/)

 

Lees hier eerdere afleveringen van De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

bibliotheek bibliotheek