Diagnose ADHD te snel gesteld en kinderen kunnen eerder stoppen met Ritalin

Eén op de drie huisartsen schrijft onder druk van ouders ADHD-medicatie voor. En veel kinderen met ADHD kunnen eerder stoppen met Ritalin of andere medicijnen met methylfenidaat. Het gebruik van deze middelen is deze eeuw explosief gestegen.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek (https://nieuws.umcg.nl/w/veel-kinderen-met-adhd-kunnen-eerder-stoppen-met-ritalin) van Anne-Flore Matthijssen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Accare. Matthijssen deed onderzoek naar het gebruik van Ritalin en soortgelijke middelen voor kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar met ADHD, zoals Concerta, Medikinet of Equasysm.

Op korte termijn helpt methylfenidaat goed om hyperactiviteit en onoplettendheid bij ADHD te verminderen, maar de hoe goed het medicijn werkt op lange termijn is nooit onderzocht. Niettemin gebruikt de meerderheid van de kinderen en jongeren langdurig, ondanks bijwerkingen als verminderde eetlust, moeite met inslapen, hoofdpijn en misselijkheid.

Stoppen
Matthijssen deed onderzoek onder 94 kinderen/jongeren die meer dan twee jaar Ritalin gebruikten. De helft daarvan bouwde het gebruik af. Bij die groep waren wel meer ADHD-symptomen te zien. Dat zegt wat over de effectiviteit van het middel. Maar bij 60 procent zag de betreffende behandelaar dat het niet slechter ging met het kind of de jongere. Het merendeel van de kinderen of jongeren met ADHD zou dus kunnen stoppen, aldus Matthijssen. “Stoppen met midicatie zou een veel grotere rol moeten spelen in de behandeling. Het zou goed zijn als behandelaars aan het begin van een behandeling met Ritalin nadenken over een stopmoment en dat ook bespreken met de ouders en het kind.”

Diagnose
Aan het onderzoek werkten ook meer dan 900 huisartsen mee. Eén op de drie huisartsen gaf aan wel eens Ritalin voor te schrijven onder druk van ouders. Een op de vijf deed dit onder druk van scholen. De meeste huisartsen vinden dat de diagnose ADHD te gemakkelijk wordt gesteld. In Nederland behandelen zowel huisartsen als zorgprofessionals in jeugd GGZ-instellingen kinderen en jongeren met ADHD. Volgens Matthijssen worden de medische richtlijnen lang niet altijd goed nageleefd. Vrijwel altijd ontbreekt een beoordeling van de ernst van de stoornis. Zo’n beoordeling wordt slechts in 1 procent van alle gevallen gedaan.

 

Lees ook andere artikelen over ADHD (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/adhd)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

pills pills