Ggz één keer genoemd in coalitieakkoord, eigen risico gehalveerd

In het vandaag gepresenteerde regeerakkoord op hoofdlijnen, komt de ggz één keer voor. Het gaat dan vooral over ervaren overlast. Het akkoord stelt: ”Politieagenten moeten te veel aandacht schenken aan personen met verward gedrag. Personen met verward of onbegrepen gedrag moeten sneller de hulp en de zorg krijgen die ze nodig hebben, daarom wordt intensievere samenwerking tussen de politie en de ggz. gestimuleerd. Relevante informatie moet waar nodig snel kunnen worden uitgewisseld.”

Het is een akkoord op hoofdlijnen, het is vooralsnog de vraag hoe de maatregelen die over gezondheidszorg in het algemeen gaan, gaan uitpakken voor de ggz. Die onduidelijkheid wordt vergroot omdat veel maatregelen in algemene zin zijn opgesteld.

De maatregelen die invloed kunnen hebben op de ggz zijn:

- Het eigen risico wordt meer dan gehalveerd tot 165 euro in 2027. De onderhandelaars denken daarmee
zorgmijding te beperken en voor langdurig en chronisch zieken drempels weg te nemen.

- Versterking, ook door verbetering van de onderlinge samenwerking, van de positie van de eerstelijnszorg, waaronder de huisarts, wijkverpleging en van mantelzorgers.

- Een veilig, decentraal vormgegeven elektronisch patiëntendossier, ook voor uitwisseling van gegevens binnen de zorg, met inachtneming van privacy en gegevensbeveiliging.

- De voorwaarden van de zorgpolis, inclusief contractering, moeten glashelder zijn bij het afsluiten van de polis. De Nederlandse Zorgautoriteit moet toezien op de begrijpelijkheid van de polisvoorwaarden.

Verder moet voor nu en voor de langere termijn ingezet worden op:

- Het aanpakken van de personeelskrapte in de zorg heeft grote prioriteit. Daarom wordt het aantrekkelijker gemaakt om in de zorg te werken, door middel van meer autonomie, loopbaanperspectief, goede arbeidsvoorwaarden en beperking van regeldruk en van administratieve lasten, bijvoorbeeld door meer innovaties. Gestimuleerd wordt dat personeel in loondienst eerste keuze krijgt bij roosterindeling.

- Agressie en geweld tegen zorgverleners en fraude in de zorg wordt aangepakt.

- Preventie meer centraal, inclusief sport en bewegen, om de gezondheid te verbeteren, gezondheidsverschillen te verkleinen en de zorgvraag te beheersen (onduidelijk is in hoeverre hierbij ook preventie van psychische problematiek wordt meegenomen. Red.)

- Doorlichting cure en care op bewezen niet-effectiviteit, noodzakelijkheid en voorkomen van
onnodige zorgvraag, en overbehandeling en aanbieders die misbruik maken van het stelsel.

- De onderhandelaars willen de zorg zodanig organiseren, dat die in de keten op de best mogelijke plek plaatsvindt. Tijdige afstemming tussen zorgwetten in de uitvoering levert hieraan een bijdrage.

- Er wordt geïnvesteerd in betere ouderenzorg voor bijvoorbeeld zorg-/verpleegplekken voor ouderen.

- Uitvoering van de hervormingsagenda jeugd en het doorvoeren, conform advies Algemene Rekenkamer en Afdeling advisering Raad van State, van hervormingen in de structuur van taken, bevoegdheden en indicatiestelling om de prestatiesvan  van de jeugdzorg te verbeteren. Er komt een nieuwe aanpak van de gesloten jeugdzorg, waarbij de inzet is om de gesloten jeugdzorg versneld af te bouwen. Het aantal uithuisplaatsingen wordt verminderd en de rechten van kinderen en ouders verbeterd.

- Het maatschappelijke en politieke debat over het begin en einde van het leven vraagt zorgvuldigheid, schrijven de onderhandelaars, zowel ten aanzien van de omgang met (onderzoek naar) embryo’s, abortus en euthanasie. Dit debat wordt onder meer gevoerd met inbreng van zorgverleners, ethici en onderzoekers. De huidige wettelijke kaders blijven in principe ongewijzigd.

Het volledige hoofdlijnenakkoord is hier te vinden. (https://www.kabinetsformatie2023.nl/binaries/kabinetsformatie/documenten/publicaties/2024/05/16/hoofdlijnenakkoord-tussen-de-fracties-van-pvv-vvd-nsc-en-bbb/20240515+Hoofdlijnenakkoord+PVV+VVD+NSC+BBB.pdf)

In het magazine van 27 mei een uitgebreide analyse van de gevolgen van dit hoofdlijnenakkoord voor de ggz, met de reacties van de belangen- en beroepsorganisaties.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

akkoord, overleg akkoord, overleg