Geen aandacht voor mentale gezondheid in onderhandelingsakkoord

De Nederlandse ggz, NVvP en NIP vinden het teleurstellend dat de vier coalitiepartijen in hun onderhandelaarsakkoord geen enkele aandacht besteden aan mentale gezondheid. Ze vinden het positief dat er wel aandacht is voor preventie in algemene zin, maar zien hiervoor geen financiële onderbouwing. Ze vragen zich af of er wel budget voor is.

Dat schrijven de psychologen, psychiaters en ggz-instellingen in een persbericht (https://www.denederlandseggz.nl/nieuws/2024/beweging-van-zorg-naar-gezondheid-wel-genoemd-maar-financieel-niet-ingevuld). In het akkoord op hoofdlijnen geven PVV, VVD, NSC en BBB aan dat ze subsidies voor gezonde leefstijl, inclusiviteit, participatie en medezeggenschap structureel willen verlagen met 1 miljard euro.

Eerstelijnszorg
‘In de financiële bijlage wordt niet uitgelegd hoe de vier partijen de eerstelijnszorg en de beweging richting het integraal zorgakkoord willen versterken. Om zorg in de toekomst toegankelijk en betaalbaar te houden, is het belangrijk om mensen met (ernstige) psychische problemen tijdig de juiste zorg of ondersteuning te bieden’, stellen de Nederlandse ggz, NVvP en NIP. ‘De ggz-sector werkt daarom intensiever samen met huisartsen en gemeenten. Passende zorg kan ggz-zorg zijn, maar soms is ondersteuning vanuit het sociaal domein, zoals schuldhulpverlening of activiteiten in een buurthuis, beter. Hierdoor krijgen gemeenten meer verantwoordelijkheden, terwijl de financiële middelen afnemen. Er is bijvoorbeeld geen extra geld voor het gemeentefonds in het akkoord opgenomen.’

 

Lees ook andere artikelen over de ggz in het regeerakkoord (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/regeerakkoord)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

GGZtotaalDONDERWOLKDEPRI GGZtotaalDONDERWOLKDEPRI