Handreiking omgaan met vrijheidsbeperking in open jeugdhulp

Vrijheidsbeperkende maatregelen zijn niet toegestaan in de open jeugdhulp met verblijf. Uit onderzoek blijkt ook dat ze niet werken. Dat maakt het soms lastig om te bepalen waar de grens ligt tussen opvoeding en vrijheidsbeperking. Hoe ga je met praktische situaties om? Daarop probeert het NJi een antwoord te bieden.

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) heeft deze week de handreiking Omgaan met dilemma’s rond vrijheidsbeperking in open jeugdhulp met verblijf uitgebracht (https://www.nji.nl/nieuws/geen-vrijheidsbeperking-maar-aandacht). De handreiking biedt geen kant-en-klare oplossingen, maar wel voorbeelden, informatie en tips over hoe jeugdprofessionals met deze dilemma’s kunnen omgaan.  

Vragen

Het gaat om vragen als: Mag je afspraken maken met kinderen en jongeren over telefoongebruik? Of vuile kopjes uit hun kamers halen als ze er zelf niet zijn? En hoe mag je kinderen en jongeren beschermen die zichzelf beschadigen of weglopen? 

Dilemma’s

De auteurs van de handreiking spraken met professionals, jongeren, ouders, juristen en pedagogisch deskundigen over zulke situaties. Die gesprekken zijn vertaald in zes dilemma’s die de handreiking behandelt:

- Waar ligt de grens tussen opvoeden en vrijheidsbeperking?
- Welke huisregels mag ik afspreken?
- Hoe mag ik een kind of jongere tegen zichzelf beschermen?
- Wat mag ik doen om mezelf en anderen te beschermen?
- Wat kan ik doen in een noodsituatie?
- Wat doe ik als niemand het meer weet?

Het Nederlands Jeugdinstituut schreef de handreiking Omgaan met dilemma’s rond vrijheidsbeperking in open jeugdhulp op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie werkte mee aan de handreiking.

Download de publicatie hier (https://www.nji.nl/sites/default/files/2024-05/Omgaan-met-dilemmas-rond-vrijheidsbeperking-in-open-jeugdhulp-met-verblijf.pdf).

 

Lees ook andere artikelen over jeugdhulp (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/jeugdhulp)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

handreiking handreiking