Vernieuwde richtlijn Depressie beschikbaar

Op 23 mei is de vierde revisie van de Multidisciplinaire richtlijn Depressie gepubliceerd in de Richtlijnendatabase. In de richtlijn zijn belangrijke wijzingen doorgevoerd. Cognitieve gedragstherapie blijkt het meest duurzaam. Voor matige of ernstige depressie wordt een combinatie van psychotherapie en antidepressiva aanbevolen.

Dat meldt het Trimbos-instituut op haar website (https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/update-multidisciplinaire-richtlijn-depressie-gepubliceerd/). De richtlijn beschrijft de diagnostiek en behandeling van mensen met een depressieve stoornis in elke levensfase: kinderen, adolescenten, jongvolwassenen, volwassenen en ouderen. Ook benoemt de richtlijn de afstemming die nodig is tussen de verschillende zorgdisciplines en tussen opeenvolgende fasen in het zorgproces bij depressie: van preventie en vroege herkenning tot nazorg, afbouw van antidepressiva en terugvalpreventie.

Psychotherapie

Voor de update van de vorige richtlijn Depressie (uit 2013) zijn 24 modules ontwikkeld. De nieuwe richtlijn bevat ook aparte onderdelen waarin de vervolgbehandeling na herstel (met psychotherapie en/of medicatie) en het afbouwen van antidepressiva worden besproken. Een belangrijke wijziging ten opzichte van de vorige versie is dat er altijd een combinatie van psychotherapie en antidepressiva wordt aanbevolen voor matige of ernstige depressie, terwijl eerder ook alleen psychotherapie of medicatie werd geadviseerd. Verder worden verschillende soorten psychotherapie effectief bevonden bij depressie, waarvan de cognitieve gedragstherapie het meest is onderzocht en ook het meest duurzaam lijkt.

Antidepressiva

Bij de keuze voor antidepressiva wordt aangeraden om als eerste stap te starten met citalopram, escitalopram, fluoxetine en sertraline, wat overeenkomt met de adviezen in de standaard Depressie van het Nederlands Huisartsengenootschap. Er zijn nu ook aanbevelingen voor rTMS (repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie) opgenomen in de richtlijn als derde behandelvariant naast psychotherapie en medicatie.

Werkgroep

De richtlijn is ontwikkeld door de Werkgroep Depressie, in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS). De werkgroep die de richtlijn ontwikkelde, bestond uit psychiaters, psychologen, verpleegkundig specialisten, een huisarts en ervaringsdeskundigen. Zij werden door de betrokken beroepsverenigingen en patiëntenverenigingen afgevaardigd. De werkgroep werd methodologisch, inhoudelijk en organisatorisch ondersteund door het Trimbos-instituut.

Bekijk de richtlijn hier (https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/depressie/startpagina_-_richtlijn_depressie_2024.html).

Illustratie: Hester van de Grift (https://hester-vandegrift.blogspot.com/)

 

Lees ook andere artikelen over depressie (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/depressie)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

GGZtotaalDONDERWOLKDEPRI GGZtotaalDONDERWOLKDEPRI