De Bibliotheek

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz

 

Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensenten Johan Atsma en Judith de Roos kunnen dat niet allemaal lezen en recenseren. Daarom geven we regelmatig in De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek) een overzicht van wat er zoal binnenkomt. Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.
 

Verslaafd aan geld (https://brambakker.com/boek/verslaafd-aan-geld/)
Bram Bakker

‘Geld maakt niet gelukkig’ zo luidt de bekende wijsheid. Waarom realiseren we ons dit zo moeizaam? Waarom is geld de grote motor die schuilgaat achter bijna alle maatschappelijke ontwikkelingen? Geld heeft natuurlijk ook een nuttige functie, maar die wordt geleidelijk overschaduwd door een zwarte kant.

In Verslaafd aan geld beschouwt oud-psychiater en verslavingsexpert Bram Bakker een vorm van mateloosheid die zo geaccepteerd is geraakt dat nog maar weinigen zich eraan storen. Terwijl het de hoogste tijd is om deze diagnose eens serieuze aandacht te geven. Lees meer... (https://brambakker.com/boek/verslaafd-aan-geld/)
 

Zelfregulatie. Grip op heftige emoties, negatieve gedachten en impulsief gedrag (https://www.boompsychologie.nl/100-17099_Zelfregulatie/)
Erwin van Meekeren, Jaap Spaans

Het is net alsof het bij mij vanbinnen soms stormt. Het weer is vaak onrustig, met hoge golven die me dan weer eens hoog optillen en dan weer eens diep laten vallen. De ene keer word ik onverwachts naar het westen geblazen, dan weer word ik plotseling naar het oosten gedreven. Ik voel me een soort speelbal van de golven.

Emoties horen bij het leven – en soms ook heftige emoties. Maar als ze je leven bepalen, je ontwikkeling beperken en negatieve consequenties hebben voor je opleiding, werk of relaties, dan is het tijd voor actie. Dit zelfhulpboek helpt je om aan de hand van oefeningen en praktische tips meer controle te krijgen over je emoties: je wordt beter in zelfregulatie en je krijgt meer grip op je negatieve gedachten en impulsen. Ook wordt uitgebreid aandacht besteed aan de consequenties van je emoties en gedrag op anderen en hoe je je relaties kan verbeteren. Het is een fijne, stapsgewijze aanpak voor meer grip op je emoties, gedachten en gedrag. Lees meer... (https://www.boompsychologie.nl/100-17099_Zelfregulatie/)
 

Jezus Jeroen. De dood is niet het einde (https://www.vanveenauteur.nl/)
Wout van Veen

’Dit boek had ik nooit willen schrijven.’ Het is één van de eerste zinnen uit het boek. Na de
traumatische dood van Jeroen op 28 maart 2020 veranderde alles. “Alles is veranderd. Alles is hetzelfde. Alles is kapot. Alles doet het nog”. Dit zijn woorden uit het lied ‘Grijs’ geschreven door Nielson en gezongen door Jaap Resema. Het verwoord hoe het is om verder te leven na de dood van een innig geliefde zoon, broer, echtgenoot, papa, zwager, oom, vriend, collega.

In dit boek over het leven van Jeroen komen veel mensen, die om Jeroen heen stonden in zijn leven, aan het woord. Daarnaast worden bijzondere gebeurtenissen uitvoerig beschreven, die ons laten weten dat de dood niet het einde is. De weg van rauwe rouw en onbalans in het gezinssysteem komen ook feitelijk aan de orde. Lees meer... (https://www.vanveenauteur.nl/)

Vanzelfsprekend. Hulpverlenen in vertrouwen. Een antwoord op een overbelast zorgsysteem (https://www.samsarabooks.com/boeken/vanzelfsprekend/)
Suzanne Bader & Petra Balke

In een wereld waar één op de vier Nederlanders psychische stoornissen ervaart en één op de vijf jongeren zich psychisch ongezond voelt, pleit Vanzelfsprekend voor een paradigmashift in onze benadering van menselijk welzijn.

Het boek is een uitnodiging om het vanzelfsprekende van mens zijn weer te ervaren. Dit in de eerste plaats door weer te begrijpen hoe onze menselijke ervaring altijd op dezelfde wijze wordt gecreëerd. Ongeacht wat er wordt gedacht, gevoeld en ervaren in het moment en wat de externe situatie ook is. Het wijst naar principes die voor iedereen en in elke situatie gelden. Dit bespreken geeft een ingang tot het weer vertrouwen in de eigen gezondheid, veerkracht en mogelijkheden tot het vinden van oplossingen.
Vanzelfsprekend is voor iedereen die graag een ander wil helpen, beroepsmatig of daarbuiten. Lees meer... (https://www.samsarabooks.com/boeken/vanzelfsprekend/)
 

De blauwe druppel. Vreugde en leed in de psychiatrie, persoonlijke ervaringen (https://www.boekscout.nl/shop2/boek/9789464894073)
Arjen Fransen

De blauwe druppel geeft een indringend inkijkje in de wereld van Arjen Fransen, in de psychiatrie, waar hij zijn weg zoekt. Hij maakt anderen deelgenoot van zijn angsten, maar tevens laat hij je in de goede stemming komen bij het uitspreken van hoop, op het positieve dat gloort. Daarbij heeft hij speciaal oog voor de natuur en de zon, die een ware krachtbron voor hem is. Hij geeft zelf een uitweg aan zijn angsten en verlangens, en aan de onmogelijke situaties waarin hij zich gevangen kan voelen. Arjen heeft een enorme drive om vooruit te komen, ’op naar de toekomst’. Lees meer... (https://www.boekscout.nl/shop2/boek/9789464894073)
 

Mama huilt harder. Twee kinderen, twee depressies (https://www.lsuitgeverij.nl/boek/mama-huilt-harder/)
Leslie Keijzer

Leslie Keijzer vertelt in Mama huilt harder haar eerlijke verhaal over het beginnende moederschap. Want wat als je harder huilt dan je baby, maar geen idee hebt waarom? Na de geboorte van haar zoontjes (4 en 2) krijgt Leslie Keijzer beide keren last van steeds intensere neerslachtige en angstige gevoelens. Regelmatig zit ze huilend tegenover de huisarts. Bang, radeloos, gebroken. Op het dieptepunt durft ze zelfs haar huis niet meer uit en ontwikkelt ze een extreme angst om dood te gaan.

Door de dokter wordt ze naar huis gestuurd met het advies om goed uit te rusten. Pas veel later ontdekt ze dat het om een postnatale (post partum) depressie gaat en vallen er puzzelstukjes op hun plek. Leslie is niet de enige bij wie een postnatale depressie niet wordt herkend. 1 op de 10 moeders krijgt last van een postnatale depressie. Lees meer... (https://www.lsuitgeverij.nl/boek/mama-huilt-harder/)

 

Lees hier eerdere afleveringen van De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

Bibliotheek Bibliotheek