Verpleegkundige start tuchtzaak tegen GGZ Drenthe en wil eerherstel

De advocaten van verpleegkundige Theodoor V. hebben namens hem een verzoek ingediend tot schadevergoeding voor de periode van voorarrest. Daarnaast bereiden ze een tuchtklacht voor tegen medewerkers van GGZ Drenthe vanwege het schenden van het beroepsgeheim.

Theodoor V. werkte tijdens de coronapandemie als verpleegkundige in het ziekenhuis in Assen. Patiënten die niet meer te genezen waren werden voor zijn gevoel begeleid naar de dood. Het pakte voor hem traumatisch uit, reden om zich begin 2023 bij GGZ Drenthe te melden.

In het intakegesprek vertelde Theodoor dat zijn handelen – zoals het ophogen van de morfine of het conform het protocol terugdraaien van zuurstof - soms voelde als moord. Nog een gesprek volgde, waarna zijn behandelaars besloten hun beroepsgeheim te doorbreken en naar de politie te stappen, ervan uitgaande dat Theodoor inderdaad - twintig - moorden had gepleegd en de kans op recidive groot was.

Volgens zijn advocaten (https://www.ankerenanker.nl/nieuws) ontkent Theodoor echter ooit een bekentenis te hebben afgelegd. Niet tegen de GGZ, niet tegen de politie. Ook is er geen bewijs gevonden voor moord, een op dezelfde afdeling werkzame longarts zegt dat de normale protocollen zijn gevolgd, en dat dat soms kan voelen als moord.
Desondanks besloot GGZ Drenthe de geheimhoudingsplicht te doorbreken en deed melding bij het ziekenhuis over ernstige vermoedens dat Theodoor met regelmaat patiënten uit hun lijden zou hebben verlost. Het ziekenhuis deed daarna aangifte. Theodoor kwam vervolgens weken vast te zitten.
Het Openbaar Ministerie vond geen bewijs voor moord en seponeerde de zaak. Eerherstel kwam er echter niet.
Zaterdag publiceerde De Volkskrant (https://www.volkskrant.nl/binnenland/het-voelde-soms-als-moord-zei-verpleegkundige-theodoor-en-toen-ging-het-mis~b870faac/) een uitgebreid interview met Theodoor. Hij deed daarin eenmalig zijn verhaal in de hoop op eerherstel.

GGZ Drenthe stelt op haar site (https://ggzdrenthe.nl/nieuws/ggz-drenthe-in-de-media-over-wza-casus) geen commentaar op de zaak te geven. De instelling benadrukt wel dat zij volledig achter de beslissing staan dat in deze kwestie het beroepsgeheim is doorbroken en met de mogelijkheid van een tuchtzaak rekening te hebben gehouden. GGZ Drenthe zegt de procedure met vertrouwen tegemoet te zien.

Het beroepsgeheim (https://www.nvvp.net/website/onderwerpen/detail/beroepsgeheim) mag slechts in uitzonderlijke gevallen worden doorbroken. Het kan wanneer een patiënttoestemming geeft, of bij een wettelijke verplichting, zoals een besmettelijke ziekte.
Een hulpverlener kan ook te maken krijgen met een conflict van plichten. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval als anderen gevaar lopen en dat gevaar alleen kan worden afgewend door het beroepsgeheim te doorbreken.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Rechtspraak2 Rechtspraak2