Zijn psychische problemen bij jongeren 'overdraagbaar'?

Psychische stoornissen zijn een groeiend probleem onder jongeren. Een recent onderzoek in Finland heeft gesuggereerd dat adolescenten die klasgenoten hebben met een psychische stoornis, een verhoogd risico lopen om later zelf een psychische stoornis te ontwikkelen. Het onderzoek werd recent gepubliceerd in JAMA Psychiatry (https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2818735)

De onderzoekers stelden zich de vraag: ”Is het hebben van klasgenoten met een psychische stoornis in hetzelfde sociale netwerk tijdens de adolescentie geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van een psychische stoornis op latere leeftijd?”

In de studie werden gegevens van alle Finse burgers geboren tussen 1 januari 1985 en 31 december 1997, waarvan demografische, gezondheids- en schoolinformatie aan elkaar gekoppeld waren, meegenomen. Ze werden gevolgd vanaf 1 augustus in het jaar waarin zij de negende klas voltooiden (in Finland is dat ongeveer 16 jaar oud) totdat zij een diagnose van een psychische stoornis ontvingen, emigreerden, overleden, of tot 31 december 2019, afhankelijk van wat het eerst gebeurde.

In het eerste jaar van de follow-up was er een toename van een toename van 9% psychische stoornissen bij één gediagnosticeerde klasgenoot en 18% bij méér dan één gediagnosticeerde klasgenoot. Het risico nam in de loop van de tijd toe: met één gediagnosticeerde klasgenoot was er geen significante verhoging, maar het risico steeg met 5% bij meer dan één gediagnosticeerde klasgenoot.

Van de onderzochte psychische stoornissen was het risico het grootst voor stemmings-, angst- en eetstoornissen. Dit verhoogde risico bleef bestaan na correctie voor diverse ouderlijke, school- en omgevingsfactoren.

De auteurs zijn voorzichtig met hun conclusies: volgens hen suggereert de studie dat psychische stoornissen mogelijk sociaal overdraagbaar zijn binnen netwerken van adolescenten. Er is echter meer onderzoek nodig die deze hypothese bevestigt.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

overdraagbaar overdraagbaar