Psychiater en psycholoog in zaak Thijs H. berispt door medisch tuchtcollege

Het medisch tuchtcollege in Den Bosch heeft de psychiater en de psycholoog die twijfelden over de psychose van verdachte Thijs H. een berisping gegeven. Het deskundigenrapport dat zij schreven is onduidelijk en niet inzichtelijk, oordeelt het medisch tuchtcollege.

Dit schrijft MIND Ypsilon op basis van berichtgeving in de NRC (https://www.ypsilon.org/actueel-ypsilon/nieuws/psychiater-en-psycholoog-berispt-in-zaak-thijs-h/). H. werd veroordeeld wegens drievoudige moord. Op 4 mei 2019 stak hij een wandelaarster neer in Scheveningen en op 7 mei 2019 een man en een vrouw op de Brunssumerheide. De psychiater en de psycholoog rapporteerden dat H. toen geen psychose had. zo zaaiden ze twijfel. Andere deskundigen, van onder meer het Pieter Baan Centrum, hadden vastgesteld dat H. juist wel een psychose had. De psychiater en de psycholoog hebben hun conclusie niet goed onderbouwd. Op basis van hun oordeel kreeg H. 22 jaar cel plus tbs opgelegd.

Het tuchtcollege oordeelt dat conclusies over het al dan niet aanwezig zijn van een psychose erg belangrijk zijn voor de rechtszaak, maar vooral ook voor de betrokkene persoonlijk. Omdat het rapport daarin tekortschiet, is een berisping noodzakelijk. Dit maakt dat niet met een waarschuwing kon worden volstaan, vindt het medisch tuchtcollege.

 

Lees ook andere artikelen over tbs (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/tbs)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

tuchtcollege tuchtcollege